Italialaista ruokaa rakkaudella

Italialaista ruokaa rakkaudella

Maininta italialaisesta ruoasta saa veden herahtamaan kielelle. Italialainen keittiö tulvii tuoksuja ja makuja. Saapasmaan keittiöön kuuluu monenlaisia ruokia pizzasta ja pastasta hienostuneisiin välimeren kala- ja liharuokiin. Klassiset leivonnaiset ja jälkiruoat ovat tunnettuja ympäri maailman.

Jokaisella maakunnalla on oma historiansa ja niin myös oma keittiö, jonka pienillä ja suurilla eroilla on tärkeä merkitys Italian ruokakulttuurille. Italialaisen ruoan perusaineksia ovat yrtit, valkosipuli, tomaatti ja parmesaani sekä oliiviöljy. Suosion salaisuus on ensiluokkaisissa raaka-aineissa ja rakkaudessa ruoanlaittoon.

Italialaiset ovat perhekeskeistä kansaa. Illallinen ja viikonlopun päivälliset nautitaan yhdessä perheen, suvun ja ystävien kanssa. Ruokaa nautitaan pitkään ja hartaasti ja palan painikkeeksi kohotetaan tietenkin lasillinen viiniä!

Italialaisen aterian aakkoset

Italialaisen aterian aloittaa antipasto, monikossa antipasti, joka tarkoittaa ”ennen ruokaa”. Pienet suupalat herättelevät makuhermot. Antipasto voi olla monien herkkujen lajitelma tai muutama pikkusuolainen, kuten oliivi ja salamiviipale.

Primi piatti tarjotaan ensimmäisenä varsinaisena ruokalajina. Se on useimmiten annos pastaa, risottoa tai gnocchia. Sunnuntaisin tai juhlapäivinä se on enemmän aikaa vievää kotitekoista pastaa tai uunipastaa.

Secondi piatti, toinen pääruoka, voi olla kalaa, kanaa, riistaa, lammasta, nautaa tai vaikka sisäelimiä. Lisäkkeet, contorni, tilataan ravintolassa aina erikseen. Tavallisesti vaihtoehtoina ovat keitetyt vihannekset, vihreä salaatti tai peruna eri tavoin valmistettuna.

Tämän jälkeen tarjotaan juusto eli formaggi. Juustojen kanssa voidaan tarjota esimerkiksi pähkinöitä, marmeladeja ja hunajaa.

Dolci eli jälkiruoka päättää aterian. Se voi olla yksinkertaisesti vain vahva espresso tai manteliliköörillä maustettu caffè corretto, korjattu kahvi. Ihania italialaisia jälkiruokia ovat suklaiset, hedelmäiset ja marjaiset piirakat, kakut, jäätelöt ja sorbetit.

Tutustu lähemmin ihaniin Italian herkkuihin, kuten pastaan, pizzaan, juustoihin ja jälkiruokiin alla.