Juurekset haltuun uusin tavoin
Päivitetty 12.12.2023Juurekset ovat edullisia, monipuolisia ja ne maistuvat ympäri vuoden. Ota haltuun 10 uutta tapaa käyttää juureksia ruoanlaitossa ja kokeile rohkeasti myös harvemmin käyttämiäsi maan aarteita. Ostamalla lähellä tuotettuja juureksia tuet samalla seutusi lähituottajia!
1. Hasselbackan palsternakat
Palsternakan pehmeä maku on vielä hieman parempi, kun sen valmistaa hasselbackan tapaan. Jotta maku ei muutu tylsäksi, levitellään palsternakkojen päälle vielä persiljapestoa. Tarjoa uunissa mehevöityneet palsternakat liha- tai kalaruokien parina.
2. Naurisranskalaiset ja kvinoaporkkanapyörykät
Kun bataattiranskalaiset alkavat olla jo perusruokaa, siirrytään uusille ranskalaisreviireille. Napsauta tällä kertaa nauriit ranskalaisten mallisiksi, niin päivän kasvisannos tulee täyteen kuin huomaamatta. Garam masalasta ranut saavat intialaista vivahdetta makuunsa.
3. Maa-artisokkaohratto
Ohratto on kotimainen vastine risotolle. Maa-artisokat pärjäävät pelkällä pesulla eli kuorimisurakkaan ei tarvitse lähteä. Suussasulava tuntuma varmistetaan kunnon annoksella parmesaaniraastetta.
4. Porkkanakakku
Porkkanakakku on juureksista valmistettavien makeiden leivosten ehdoton kunkku. Parhaimmillaan suosikkiherkku on sisältä kostean täyteläinen ja päällä oleva kuorrute suorastaan sulaa suuhun. Tätä klassikkoa syödessä et parempaa kaipaa!
5. Sellerimuusi
Unohda peruna ja anna sellerille mahdollisuus loistaa muusin pääainesosana. Juhlavaksi muusi muuttuu kun maidon sijaan sekaan lorautetaan kermaa. Tarjoa sellerimuusi esimerkiksi pestokalkkunan ja pestoöljyn kanssa.
6. Pikapikkelöidyt raitajuuret
Simpsakat pikkelöidyt raitajuuret toimivat niin hodareiden kuin hienompienkin annoksien väripilkkuna. Kokeile myös salaateissa ja kulhoruoissa. Nyt viimeistään on aika ottaa tämä pirteän pinkki juures haltuun!
7. Värikäs porkkanapiirakka
Porkkana on tuttu ja turvallinen juures ja raastepöydän kunniavieras. Oranssin porkkanan lisäksi saatavilla on muitakin kauniita värejä ja ne pääsevät oikeuksiinsa tässä värikkäässä syksyn piirakassa. Paahtuessan porkkanan maku makeutuu, mikä sopii mukavasti yhteen suolaisen parmesaanin kanssa.
8. Paahdetut keltajuuret
Keltajuuret pääsevät uunissa suolakylpyyn. Lado uunivuokaan kunnon suolakeko ja työnnä keltajuuret sekaan. Makea ja suolainen tasapainottavat toisiaan, joten tarjoa paahtuneet keltajuuret alkuruokana fetatahnan kanssa.
9. Mustajuurikeitto
Mustajuurista tehty keitto on täyttävä ja juhlava. Viimeistelynsä lempeän makuinen keitto saa paahdetusta serranonkinkkumurusta ja tinjamista. Tätä lämmittävää keittoa tekee mieli ottaa toinenkin kauhallinen.
10. Porkkanahummus
Oletko kokeillut tehdä hummusta itse? Helpon reseptin avulla valmistat maukkaan ja edullisen hummuksen, joka maistuu niin maalaisleivän päällä kuin superhyvänä dippinäkin. Porkkana värjää hummuksen upean oranssiksi.