Kotimaista karitsaa läheltä

Kotimaista karitsaa läheltä

Murea karitsanliha on monipuolista ja maistuvaa. Tutustuimme kotimaisen karitsanlihan tuotantoprosessiin tilalta aina palvelutiskille asti.

Yli 400 huolehdittavaa

Isossakyrössä sijaitsevan Annalan lammastilan isäntä, maatalousyrittäjä Juha Annala aloittaa päivänsä kukonlaulun aikaan. Annalan tilalla on 165 uuhta, ja maaliskuun puolivälissä alkavan, viisi viikkoa kestävän karitsoimisajan jälkeen pääluku kasvaa yli neljänsadan. Lammastilan arki pitää isännän kiireisenä vuoden ympäri.

– Tilan arkeen kuuluu päivittäinen eläinten ruokinta aamuin illoin. Helmi-maaliskuun vaihteessa aletaan valmistautua karitsoimisaikaan. Kun se maaliskuun puolivälissä alkaa, työtunteja ja unettomia öitä ei lasketa. Viiden viikon karitsoimisaika on melkoinen puristus, ja sen jälkeen menee parisen viikkoa, kunnes uni- ja työrytmi palavat entiselleen, Juha Annala kertoo.

Lammastilallinen kutsumuksesta

Kotimaista karitsaa

Juha Annala on kasvanut lapsesta asti lammastilan arkeen. Vuonna 2010 toteutettu sukupolvenvaihdos ja sitä edeltänyt uuden lampolan rakentaminen 2009 ovat merkityksellisiä vuosia Annalan tilan historiassa. Juha myöntääkin olevansa kutsumusammatissa. Vuodenaikoja värittävät lammastilan työt keritsimisineen, metsätöineen ja koneiden korjauksineen.

Annalan tilalta liha päätyy lähelle, noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Hahtolan Liha Oy:n teurastamoon ja sieltä muun muassa K-Citymarketeihin Vaasaan ja Seinäjoelle sekä muiden K-ruokakauppojen palvelutiskeihin.

– On upeaa, että voimme hyödyntää pienen, lähellä sijaitsevan teurastamon palveluja. Tilalta teurastamoon on matkaa vain kymmenisen kilometriä, joten eläinten kuljetukseen ei kulu aikaa. Parhaimmillaan liha on kaupan palvelutiskissä muutaman päivän päästä teurastuksesta, mikä on huomattava etu lähialueen asukkaille.

Juha Annalan lammasruokabravuuri on rosvopaisti, jolla herkutellaan kesäisin.

Tilalta palvelutiskille

Kun karitsat syntyvät, ne ovat viisi päivää emänsä kanssa, minkä jälkeen ne siirretään isompaan karsinaan jossa on myös muita uuhia ja karitsoja. Uuhista ja karitsoista pidetään huolta parhaalla mahdollisella tavalla.

Karitsat vieroitetaan, ja kesällä eläimet saavat olla paljon ulkona laitumella. Teuraaksi keväällä syntyneet karitsat päätyvät elo-syyskuussa, noin 4–5 kuukauden ikäisinä. Teuraspainon on oltava yli 18 kiloa. Keskipaino Annalan tilan teuraskaritsoilla on 20 kiloa.

– Eläimen paino on jalostuksellinen asia. Ruokinta tarjoaa ratkaisut. Ravintona karitsoilla on emän maito ja säilörehu, lisäravintona härkäpapua, kauraa sekä hernekauraa. Suomalainen karitsanliha on puhdasta, lähellä tuotettua ruokaa, jota kaupan asiakkaat arvostavat yhä enemmän, Juha Annala tietää.

Puhtaus on puoli ruokaa

Teurastamo Hahtolan Liha Oy:n Sami Hahtola kiittelee sujuvaa yhteistyötä tilan, teurastamon ja kaupan välillä. Teurastamon arki on kiireistä ja vaihtelevaa.

– Teurastamme noin 4000 lammasta, 250 nautaa ja 250 hevosta vuodessa. Myös muutama sata sikaa kulkee teurastamomme kautta vuosittain. Koska olemme pieni perheyritys, lihan puhtaus ja laatu ovat meille erityisen tärkeitä. Panostamme laatuun todella paljon. Teurastamme jonkin verran myös tilallisten omia teuraseläimiä, kuten nautoja ja sikoja, Sami Hahtola kertoo.

Teurastamo huolehtii eläimien hyvinvoinnista niin, että kuljetusmatkat ovat kohtuulliset ja turhat siirtelyt ja liikuttamiset minimoidaan. Teurastus tapahtuu nopeasti.

Paikallisuus kiinnostaa

Kotimainen karitsa

K-ruokamestari Tom Uppgård K-Citymarket Kivihaasta Vaasasta vannoo puhtaan lähiruoan nimeen. Myös asiakkaat ovat aiempaa kiinnostuneempia ruoan alkuperästä ja siitä, onko liha lähellä tuotettua.

– Pohjanmaalla sijaitsee useita pieniä ja suuria teurastamoja, mikä tekee työstä jokaisessa ketjun osassa mielekästä ja sujuvaa, Tom Uppgård kiittelee.

Tom Uppgård iloitsee siitä, että K-ruokakaupoissa tunnetaan tuottajat ja tavarantoimittajat ja he ovat sitoutuneet noudattamaan tarkkoja lihan laatukriteerejä.

– Vain parhaat tuottajat valikoituvat K-ruokakauppojen yhteistyökumppaneiksi. Kauppiaat, kuten monet asiakkaatkin, suosivat lähiruokaa. Onneksi kauppiaat saavat päättää valikoimistaan hyvin itsenäisesti, Tom Uppgård kertoo.

Pääsiäinen sesongeista kovin

K-citymarket Kivihaassa Vaasassa myydään lampaan- ja karitsanlihaa viikoittain, vuoden ympäri. Asiakkaat arvostavat tuoreutta, laatua ja lähituottajia.

– Keitto- ja patalihat menevät ensimmäisenä, pyhinä herkutellaan paistilla tai fileellä. Pääsiäissesonki on niin kova, että lihaa ei saada niin paljon kuin sitä myytäisiin, Tom Uppgård valottaa.

K-ruokamestari kannustaa asiakkaita ostamaan kotimaista lihaa. Se on puhdasta, maukasta ja lähellä tuotettua.

Tom Uppgårdin karitsavinkit

Ota lampaan/karitsan liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen ruoanvalmistusta. Paisti on hyvä ottaa huoneenlämpöön vähintään kaksi tuntia ennen uuniin laittamista, pienemmät lihat tuntia ennen.

Itse suosin pääsiäispöydässä savustettua lampaanviulua. Myös lampaankare on ympärivuotinen suosikki, joka valmistuu esim. grillissä tuossa tuokiossa.

Löydä loistavia lammasruokaohjeita reseptihaustamme!