Kalakeitto hurmaa kesällä

Kalakeitto hurmaa kesällä

Päivitetty 22.11.2017

Erilaiset kalakeitot ovat kesäruokaa parhaimmillaan. Herkullinen keitto syntyy pienestäkin kalasaalista, kun sekaan laittaa reilusti kasviksia.

Hyvän keiton perusta on maukas liemi

Hyvä liemi on kalakeiton sielu. Mikäli käytät kokonaista kalaa, kannattaa liemi keittää ehdottomasti itse kalanperkeistä, selkäruodosta sekä päästä, josta on ensin poistettu kidukset. Mausta kalaliemi suolalla ja siivilöi se ennen keiton muiden raaka-aineiden lisäämistä. Jos käytät keittoon valmiiksi fileoitua kalaa tai pakastekalaa, valmista liemi kuutiosta tai fondista.

Kala kypsyy hetkessä

Kala kypsyy hetkessä, joten se tulee lisätä keittoon viimeisenä, kasvisten ollessa jo täysin kypsiä. Kalan lisäämisen jälkeen keittoa ei tarvitse enää varsinaisesti keittää, vaan hetken hauduttelu riittää kypsentämään kalan.

Uusia makuja maailmalta

Perinteisen kalakeiton mausteeksi sopivat kokonaiset maustepippurit, laakerinlehti sekä sipuli. Kalakeiton joukkoon voi lorauttaa kermaa tai jättää keiton kirkasliemiseksi. Perinteisen makumaailman sijaan keittoon voi ottaa vaikutteita maailmalta. Kokeile esimerkiksi venäläistä tomaatilla, maustekurkulla ja smetanalla ryyditettyä seljankaa tai klassista ranskalaista bouillabaissea. Korianteri, limetti ja kookosmaito vievät sen sijaan makumatkalle Aasiaan.