Kiedo liha yrtteihin

Kiedo liha yrtteihin

Yrtit sopivat loistavasti lihan maustamiseen. Yrteillä saat maun lisäksi myös väriä sekä taivaallisen tuoksun ruokiisi.

Kuivatut yrtit maultaan voimakkaampia

Lihan maustamiseen sopivat hyvin sekä tuoreet että kuivatut yrtit. On hyvä huomioida, että kuivattujen yrttien maku on tuoretta yrttiä voimakkaampi. Kaksi ruokalusikallista tuoretta yrttiä vastaa teelusikallista kuivattua.

Tuore rosmariini, oregano ja timjami on hyvä joko hieroa lihan pintaan ennen kypsennystä tai sekoittaa marinadin joukkoon. Sen sijaan herkemmät yrtit, kuten basilika, korianteri tai lehtipersilja, kannattaa lisätä ruoan sekaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Yrtit ovat myös kauniita ruoan koristeita, jos lisäät ne vasta annoksen päälle.

Mausta jauheliha basilikalla ja oreganolla

Tuore basilika, oregano eli mäkimeirami sekä persilja sopivat hyvin ruskistetun jauhelihan maustajiksi. Oreganon voit lisätä kypsennyksen alkuvaiheessa, mutta basilika ja persilja kannattaa lisätä vasta kypsän lihan joukkoon.

Lammas ja voimakkaat yrtit

Lampaan- ja karitsanliha kaipaa rinnalleen voimakkaan makuisia yrttejä ja mausteita. Valkosipuli, rosmariini, minttu ja timjami sopivatkin täydellisesti lampaan maustamiseen. Hiero yrtit lihan pintaan ennen paistamista tai mausta marinadi yrteillä.

Rosmariini maustaa riistan

Rosmariini sekä muut metsäiset yrtit ja mausteet, kuten katajanmarjat, sopivat hyvin riistan maustamiseen. Myös timjami sekä rakuuna ovat hyviä yleismausteita riistalle. Voimakkaan makuisten yrttien kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, jotta riistan hienostunut maku ei peity yrttien alle.

Mausta possu salvialla

Rasvaiset porsaanosat, kuten kyljykset, pitävät salviasta. Salvia on voimakkaanmakuinen yrtti, joten usein muutama lehti riittää maustamiseen. Aasialaisen vivahteen saat maustamalla porsaanlihan tuoreella korianterilla.

Broileri ja rakuuna

Mausta broileri ranskalaisten suosikkimausteella, rakuunalla. Käytä rakuunaa kuitenkin varoen, sillä sen maku on varsin voimakas. Myös salvia, timjami sekä raikas sitruunamelissa sopivat hyvin broilerin maustamiseen.