Autenttinen makuelämys vartissa pöytään – kolme helppoa thairuokareseptiä
Päivitetty 25.9.2023Thaimaan valloittava ruokakulttuuri todistaa, että kiireisenkään arjen keskellä ruoan herkullisuudesta ja raikkaudesta ei tarvitse tinkiä. Tutustu Santa Marian monipuoliseen Aasialaisten ruokien reseptivalikoimaan ja löydä oma suosikkisi!
Haikailetko koskaan bangkokilaisen katukeittiön tuoreena ja herkullisena höyryävää pad thaita? Tai lempeän mausteista ja täyteläistä red paneng currya?
Autenttiset Kaakkois-Aasian maut voi kokea helposti myös kotimaan kamaralla, omassa kotikeittiössä. Santa Marian tuotteiden avulla herkullisten thairuokareseptien toteuttamiseen ei tarvita kymmentä eri maustekastikepurkkia: vain muutama raaka-aine ja vartti keittiössä puuhastelua riittää.
Lue, mistä kolmen klassisen thaireseptin; pad thain, paneng red curryn ja tom khan, taika syntyy ja matkaa Aasiaan vain vartissa – tässä siis todelliset luottoreseptit kiireisen arjen sankareille!
Pad thai – konstailemattoman herkullinen kansallisruoka
Pad thai (vapaasti suomeksi käännettynä “paistettu thaimaalainen”) on herkullisen konstailematon nuudeliannos ja Thaimaan kansallisruoka. Sen salaisuus on upea, monista ainesosista koostuva kirpeänmakea kastike, jonka kaikki elementit löytyvät Santa Marian Asian Wok Pad Thai -kastikkeesta yhdestä pullosta.
Pad thain suosio ja asema kansallisruokana ei ole sattumaa: Thaimaan hallinto halusi lanseerata 1930-luvun lopulla nuudelireseptin suojatakseen maan riisivarantoja, jotka olivat kärsineet tulvista ja toisen maailmansodan aikaisista sotatoimista. Kansaa kehotettiin auttamaan isänmaataan syömällä riisin sijaan nuudeleita, ja hallinto kampanjoi näyttävästi vahvistaakseen nuudelien ja pad thain asemaa thairuokakulttuurissa. Pad thain syömisen haluttiin edustavan thaimaalaisille kansallisidentiteettiä ja yhteisöllisyyttä; reseptistä tulikin thaikeittiön sykkivä sydän.
Pad thai -resepti (4 annosta, 15 min)
- 0,5 pkt Santa Maria Rice Noodles
- 400 g broilerinfileetä suikaloituna
- Valkokaalia ja porkkanaa
- Kananmuna
- 0,5 plo Santa Maria Asian Wok Pad Thai
- Rouhittuja maapähkinöitä
Katso herkullisen pad thain valmistusvaiheet tästä.
Paneng red curry – lämmittävä ja lempeän täyteläinen klassikko
Paneng red curry on yksi Thaimaan suosituimmista ruokalajeista. Se on herkullinen ja lämmittävä curry, jonka täyteläinen maku syntyy galangasta, kaffirista, limestä, inkivääristä ja muista mausteista, jotka kaikki löytyvät Santa Maria Asian Spices Paneng Red Curry -maustesekoituksesta. Polte tasaantuu lempeäksi kookosmaidolla.
Toisin kuin monet thaicurryt, paneng red curry ei ole voimakkaan tulinen vaan maistuu koko perheelle! Aterian ainesosiksi riittävät kookosmaito, broileri, kasvikset ja mausteseos.
Paneng-sanan alkuperän kerrotaan viittaavan thain sanaan “risti”, jota käytetään viittaamaan risti-istuntaan: perinteisesti thaikokit grillasivat kanaa ristimällä kanan koivet ja ripustamalla sen tulen ylle.
Paneng red curry -resepti (4 annosta, 15 min)
- 400 g broilerinfileetä
- 1 ps Santa Marian Asian Spices Paneng Red Curry
- 1 pkt Santa Maria Coconut Milk The Original
- Paprikaa ja sokeriherneitä
Lue maukkaan paneng red curryn valmistusvaiheet tästä tai katso ne artikkelin alta löytyvältä videolta!
Tom kha -keitto – virkistävä sitruunaruoho ja kookoksen pehmeys yhdessä kattilassa
Ihanan täyteläisen, ruokaisan ja lempeästi tulisen tom kha -keiton ydin on inkiväärin sukuinen maustekasvi galang, virkistävä sitruunaruoho sekä poltetta tasoittava kookosmaito.
Kuten useimpien thairuokien, myös tom khan taika perustuu viiden perusmaun – suolaisen, makean, happaman, karvaan ja umamin – tasapainoiseen yhdistämiseen. Proteiinina keitossa käytetään usein kanaa, mutta thaikeittiöiden menulta voi hyvin löytää myös version merenelävillä, porsaanlihalla, sienillä tai tofulla. Thain kielessä “tom” merkitsee keittämistä ja “kha” galangalia.
Tom kha -resepti (4 annosta, 15 min)
- 1 pkt Santa Maria Egg Noodles
- 400 g broilerinfileetä
- 1 ps Santa Maria Asian Spices Tom Kha Soup
- 1 pkt Santa Maria Coconut Milk Original
- Wokkivihanneksia ja korianteria
Katso ruokaisan ja täyteläisen tom kha -keiton valmistusvaiheet tästä.
Thaimaan valloittava ruokakulttuuri todistaa, että kiireisenkään arjen keskellä ruoan herkullisuudesta ja raikkaudesta ei tarvitse tinkiä. Tutustu Santa Marian monipuoliseen Aasialaisten ruokien reseptivalikoimaan ja löydä oma suosikkisi!