Kotimaiset sesonkikasvikset – nyt iskee runsaudenpula

Kotimaiset sesonkikasvikset – nyt iskee runsaudenpula

Julkaistu 28.11.2017

Kotimaiset juurekset, kaalit, erilaiset sipulit, tomaatit, kurkut ja omenat sekä tietysti sienet ovat nyt parhaimmillaan. Tässä mahtavia ja ehkä hieman yllättäviäkin tapoja kokata syyskauden kasviksista ja sienistä.

Kasvislisäkkeiden uudet maut

Virkistä kasvisruokia uusilla mauilla. Miltä kuulostaisi esimerkiksi tulisella sinapilla marinoitu kaali–juuressalaatti tai valkosipulinen kukkakaalisalaatti?

Porkkana saa uutta puhtia kardemummasta, kokeile syksyistä porkkana–kardemummasalaattia. Porkkanoille valmistetaan marinadi appelsiinimehusta, oliiviöljystä, juoksevasta hunajasta, kardemummasta, suolasta ja pippurista. Lisäksi salaatti saa makua balsamiviinietikasta sekä rusinoista. Kokeile sellaisenaan tai tarjoile syksyisessä brunssipöydässä.

Inkivääristä ja kurkusta valmistat ihastuttavan raikkaan ja maukkaan kurkku-inkiväärisalaatin, joka on mainio lisäke kalalle tai maistuva tarjottava esimerkiksi brunssipöytään.

Älä unohda sieniä, sillä sienien ja sipulien taivaallinen liitto maustuu ihanaksi purkissa ja säilyy 1–2 kuukautta. Sieniä ja sipulia punaviinimarinadissa on oiva lisäke liharuoille.

Levitettä, kastiketta ja dippiä kasviksista

Aloita aamu punajuuriboston-leivällä, jonka päälle on levitetty porkkanaista levitettä.

Nauti lounaaksi ihan itse tehtyä sienipestoa, joka sopii leivän päälle tai pastakastikkeeksi. Sienipesto valmistetaan oliiviöljyssä paistetuista herkkusienistä, paahdetuista pinjansiemenistä sekä parmesaanista, nam!

Suomalaiset tomaatit ovat nyt parhaimmillaan. Nyt jos koskaan kannattaa valmistaa raikasta tuoresalsaa. Tuoresalsa maistuu päivälliseksi lihapullien tai tex mex -herkkujen kylkiäisenä.

Iltaiseen dippipöytään sopii juusto-, sekä kermaviilidipin lisäksi myös kauniin värinen tomaattidippi. Dipattaviksi sopivat sesonkikasvikset, kuten porkkana, kurkku ja kukkakaali.

Kaalikääryleitä kolmella tavalla

Kaalikääryleet ovat yksi syksy suosikkiherkuista. Toivota tervetulleiksi kaalikääryleiden uudet maut. Valmista omenaisia kaalikääryleitä, jotka tarvitsevat pitkän kypsennysajan, mutta ovat makunsa puolesta ehdottomasti vaivan väärti.

Mintunmakuiset kaalikääryleet ovat puolestaan uudenlainen ja maukas tuttavuus. Minttu antaa kaalikääryleillä hauskan makuvivahteen.

Sienten ystävä sujauttaa metsän antimet kääryleiden sisään. Sieni-kaalikääryleet saavat täytteensä jauhelihasta, suppilovahveroista ja ohrasta. Kaikki kietaistuna valkokaaliin. Täydellistä syysruokaa.