Arki
Leipäjuustoa kahviin ja poronkuuta käristykseen

Leipäjuustoa kahviin ja poronkuuta käristykseen

K-supermarket Ivalon kauppias Kari Lohinivalla on kaupallaan kiireiset viikot. Talvilomasesonki on kuumimmillaan ja asiakkaita riittää kotimaasta Kaukoitään. Moni matkailija haluaa lomareissullaan maistaa aitoja pohjoisen makuja ja höystää niitä omalla twistillään. 

Yksi tunnetuimmista pohjoisen herkuista on leipäjuusto, jota kukin herkuttelee tavallaan - kylmänä tai lämpimänä, hillolla tai ilman.

-Aito lappilainen laittaa leipäjuustopalat kahvin sekaan, kauppias kertoo.

Myös poro eri muodoissaan maistuu turisteille. Kun ryhdytään puhumaan poronkäristyksestä, kauppias antaa puhelimen puolisolleen Päiville, porotilallisen tyttärelle.

-Itse en ole vielä koskaan onnistunut tekemään samanveroista poronkäristystä kuin Päivi, kauppias tunnustaa.

Päivi kertoo, että paras käristys tehdään vuolemalla jäisestä poronpaistista tai -lavasta ohuen ohuita siivuja. Kaupassa myytävästä pakasteestakin saa Päivin mukaan hyvää käristystä.

-Tärkeintä on, että kuuman padan pohjalle on sulatettu poronkuuta eli poronrasvaa tai sitten vaihtoehtoisesti aitoa voita. Sulaneessa rasvassa poronsiivut käristetään pienissä erissä.

Päivi muistuttaa, että poronkäristys ei ole keittoruoka, joten lihojen neste haihdutetaan kokonaan pois. Kun käristys pannaan levylle tai uuniin hautumaan, nestettä lisätään vain nimeksi. Käristettä ei päästetä kuitenkaan kuivumaan. Käristys maustetaan vain suolalla ja mustapippurilla.

-Nesteenä voi veden vaihtoehtona käyttää myös olutta, Päivi vinkkaa.

Poronkäristykselle riittää noin puolen tunnin haudutus. Siinä ajassa perunat kiehuvat kypsiksi ja niistä ehtii tehdä muussin. Lautaselle vielä puolukkasurvosta väriä antamaan.

-Arkiruokana me täällä poronkäristystä syömme ja lopusta, jäljelle jääneestä käristyksestä keitämme seuraavana päivänä keiton.

Jänkäkoira jää hangelle

Ivalossa syödään myös runsaasti kalaa. Lautaselle päätyvät siika, taimen ja ahven. Jos verkoista tulee hauki, jänkäkoira, se heitetään hangelle eläinten ravinnoksi. 

-Länsi-Lapissa haukikin hyödynnetään, mutta täällä idässä ei, kauppias tietää.

Silakoista sushia

Ivalon K-supermarketissa on sesonkiaikaan kansainvälinen tunnelma. Hyllyjen välissä kuulee muun muassa japania, kiinaa, ranskaa, venäjää ja norjaa sekä tietenkin saamen kieltä.

Kauppias kertoo, että erityisesti japanilaiset tykkäävät syödä pohjoisen kaloja ja tekevät niistä mökeillään susheja.

-Myös silakkafileet maistuvat heille sushin raaka-aineena. Itselleni se on hieman vieras ajatus, kauppias tuumii.