Lohi saa sydämen sykkimään

Lohi saa sydämen sykkimään

Päivitetty 30.8.2018

Lohikalat sisältävät paljon terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita. Kalan hyödylliset rasvahapot hellivät myös sydäntä ja verisuonia.

Hyviä rasvahappoja lohesta

Kalan rasvahappojen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Erityisen paljon hyvälaatuisia omega-3-rasvahappoja on lohessa. Omega-3-rasvahapot ovat solukalvojen ainesosia, ja niitä tarvitaan monenlaisissa solun toiminnoissa - näitä tärkeitä rasvahappoja tulisikin saada normaalin ruokavalion osana läpi elämän!

Lohi on myös erinomainen D-vitamiinin lähde. D-vitamiinilla on monta tehtävää; se muun muassa edistää luuston normaali kasvua ja kehitystä sekä huolehtii elimistön vastustuskyvystä.

Suosi kotimaista kirjolohta

WWF:n kalaopas suosittaa syömään kotimaista kirjolohta tai luomumerkittyä lohta. Kirjolohi onkin tärkein Suomessa kasvatettu kalalaji ja suomalaisten suosikkikalalaji ruoanvalmistuksessa. Kasvatettu kala sisältää vähemmän dioksiineja ja terveydelle haitallisia PCP-yhdisteitä kuin luonnonkalat, sillä kalarehun laatua valvotaan. Kasvatetussa lohessa on yleensä myös enemmän rasvahappoja kuin luonnonlohessa, sillä niille syötetään kalaöljyä sisältävää rehua.

Syö kalaa vähintään kahdesti viikossa

Uudet kansalliset ravitsemussuositukset suosittavat syömään kalaa 2–3 kertaa viikossa. Lohi taipuu moneen – siitä syntyvät niin nopeat arkiherkut kuin illanistujaisten hienostuneet ateriat. K-Ruoan reseptihausta löydät lohireseptejä moneen lähtöön.