Makean ja suolaisen liitto – maukkaita ruokia syyspäivään

Makean ja suolaisen liitto – maukkaita ruokia syyspäivään

Julkaistu 7.9.2018

Makean ja suolaisen yhdistelmästä syntyy yllättäviä ja mielenkiintoisia makuja ruokapöytään. Sujauta rohkeasti kuivahedelmiä ja pähkinöitä sulostuttamaan syksyn liharuokia!

Suolainen ja makea ne yhteen sopivat

Suolaisen ja makean yhdistelmät ovat suosittuja maailmalla. Kiinalaiset ovat kuuluisia hapanimeläkastikkeistaan, ja pohjoisafrikkalaisessa keittiöissä puolestaan taatelit ja viikunat maustavat useita ruokalajeja. Suomessa emme ole tottuneet hyödyntämään kuivahedelmiä tai pähkinöitä yhtä rohkeasti, vaikka toki meilläkin höystetään maksalaatikko rusinoilla ja lihakääryleet kuivatuilla luumuilla.

Kuivahedelmät tuovat makeutta ruokiin

Kuivatut hedelmät makeuttavat ruokia ja tuovat mukavaa vastapainoa lihalle. Luumu soveltuu hyvin monenlaisten lihojen seuraan. Makeat aprikoosit kannattaa puolestaan yhdistää suolaisen homejuuston kanssa. Tummat tai kullankeltaiset rusinat soveltuvat puolestaan mausteisiin taginepatoihin. Kokeiele kuivattuja luumuja esimerkiksi olutpaistissa karjalanpaistilihojen kanssa.

Taateleita ja viikunoita käytetään paljon arabimaissa, missä ne toimivatkin tärkeinä energianlähteinä. Suomessa käyttö on vähäisempää, ja nämä hedelmät syödäänkin meillä yleensä kuivattuina. Kuivatut taatelit soveltuvat esimerkiksi maittavaan taateli-lammaspataan. 

Suutuntumaa pähkinöistä

Usein kuivahedelmiä ja pähkinöitä käytetään samoissa ruoissa, sillä hedelmät tuovat mukavaa makeutta ja pähkinät rouskuvaa suutuntumaa. Lisäksi tuotteet tulevat samoista maailman kolkista, joten niiden yhdistely on syntynyt kuin luonnostaan. Kokeile näiden kahden herkun liittoa esimerkiksi aprikoosi-broileripihveissä**.** Pähkinöillä voi maustaa myös kalaruokia, kokeile esimerkiksi herkullisen pähkinäistä dukkah-kirjolohta. Pähkinän kanssa on kuitenkin syytä olla varovainen, sillä allergisille jo pienikin määrä voi aiheuttaa hengenvaarallisia oireita.