Pastan lyhyt historia Suomessa

Pastan lyhyt historia Suomessa

Päivitetty 24.9.2021

Uudet makutottumukset omaksuttiin aikanaan hitaasti, toisin kuin nyt. Pastan kohdalla kesti useampi vuosikymmen ennen kuin siitä tuli osa suomalaista ruokakulttuuria.

  • 1960-luku: Makaroni maistuu erityisesti makaronilaatikossa. Ketsuppi on eksoottinen uutuus. Maitoon tehtyä makaronivelliä moni ei muistele hyvällä.
  • 1970-luku: Vielä vuosikymmenen alussa Suomessa oli vain kahta makaronimallia, putkimaista ja sarvimakaronia. Vuosikymmenen loppupuolella rantautui spagetti.
  • 1980-luku: Makaroni vaihtuu sanaksi pasta ja saa uusia muotoja: penne, tagliatelli, tortellini, rigatoni.
  • 1990-luku: Lasagne on suosittu vieras- ja sunnuntairuoka.
  • 2000-luku: Pasta on arkipäivää. Nuoriso ei halua syödä perunaa, kun pastakin on keksitty. Nuudelien voittokulku alkaa. Spagetti ja jauhelihakastike on Suomen suosituin ruoka.
  • 2010-luku: Tuorepasta nousee kuivapastan rinnalle. Arkinen pasta puhuttaa vain poikkeuksellisesti, esimerkiksi avokadopasta-kohun aikaan.
  • 2020-luku: Pasta jatkaa voittokulkuaan ja on edelleen suosittu arkiruoka. Markettien hyllyt notkuvat monipuolisia tuore- ja kuivapastoja. Myös gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy runsaasti. Nopeat ja helpot pastaruoat, kuten one pot -pastat, nousevat hitiksi sosiaalisessa mediassa. Pastakoneita hankitaan kotiin, ja maukasta tuorepastaa valmistetaan myös itse.