- 1960-luku: Makaroni maistuu erityisesti makaronilaatikossa. Ketsuppi on eksoottinen uutuus. Maitoon tehtyä makaronivelliä moni ei muistele hyvällä.
- 1970-luku: Vielä vuosikymmenen alussa Suomessa oli vain kahta makaronimallia, putkimaista ja sarvimakaronia. Vuosikymmenen loppupuolella rantautui spagetti.
- 1980-luku: Makaroni vaihtuu sanaksi pasta ja saa uusia muotoja: penne, tagliatelli, tortellini, rigatoni.
- 1990-luku: Lasagne on suosittu vieras- ja sunnuntairuoka.
- 2000-luku: Pasta on arkipäivää. Nuoriso ei halua syödä perunaa, kun pastakin on keksitty. Nuudelien voittokulku alkaa. Spagetti ja jauhelihakastike on Suomen suosituin ruoka.
- 2010-luku: Tuorepasta nousee kuivapastan rinnalle. Arkinen pasta puhuttaa vain poikkeuksellisesti, esimerkiksi avokadopasta-kohun aikaan.
Pastan lyhyt historia Suomessa
Uudet makutottumukset omaksuttiin aikanaan hitaasti, toisin kuin nyt. Pastan kohdalla kesti useampi vuosikymmen ennen kuin siitä tuli osa suomalaista ruokakulttuuria.
Parhaat pastaruoat
Punajuuri-vuohenjuustopasta
30 - 60 minPinaatti-tonnikalacannelonit
yli 60 minPorkkanapasta
alle 30 minPalsternakka-picipasta
30 - 60 minLehtikaalipesto
alle 15 minTomaattikastike
alle 15 minSuppilovahveropasta
yli 60 minVuohenjuusto-sitruunaraviolit
yli 60 minChorizopasta
alle 30 minSitruunapasta
alle 30 minVuohenjuusto-lehtikaalipasta
alle 30 minLasagne
yli 60 minPasta carbonara
alle 30 minCarbonara-pastavuoka
30 - 60 minHärkis-pastakastike
alle 30 min