Arki
Luovuimme 1.8. Internet Explorer -selaimen tuesta. Parhaan käyttökokemuksen saamiseksi suosittelemme vaihtamaan johonkin seuraavista Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome tai Microsoft Edge.
Pastan lyhyt historia Suomessa

Pastan lyhyt historia Suomessa

Uudet makutottumukset omaksuttiin aikanaan hitaasti, toisin kuin nyt. Pastan kohdalla kesti useampi vuosikymmen ennen kuin siitä tuli osa suomalaista ruokakulttuuria.

  • 1960-luku: Makaroni maistuu erityisesti makaronilaatikossa. Ketsuppi on eksoottinen uutuus. Maitoon tehtyä makaronivelliä moni ei muistele hyvällä.
  • 1970-luku: Vielä vuosikymmenen alussa Suomessa oli vain kahta makaronimallia, putkimaista ja sarvimakaronia. Vuosikymmenen loppupuolella rantautui spagetti.
  • 1980-luku: Makaroni vaihtuu sanaksi pasta ja saa uusia muotoja: penne, tagliatelli, tortellini, rigatoni.
  • 1990-luku: Lasagne on suosittu vieras- ja sunnuntairuoka.
  • 2000-luku: Pasta on arkipäivää. Nuoriso ei halua syödä perunaa, kun pastakin on keksitty. Nuudelien voittokulku alkaa. Spagetti ja jauhelihakastike on Suomen suosituin ruoka.
  • 2010-luku: Tuorepasta nousee kuivapastan rinnalle. Arkinen pasta puhuttaa vain poikkeuksellisesti, esimerkiksi avokadopasta-kohun aikaan.