K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Penninvenyttäjän käsikirja

Penninvenyttäjän käsikirja

Ruokakustannuksista voi säästää paitsi omilla ostosvalinnoillaan myös suunnitelmallisuudella ennen kaupoille lähtemistä.

Penninvenyttäjä suunnittelee ruokailut etukäteen, kokkaa ja säilöö sekä hyödyntää edullisia tuotesarjoja ja erikoistarjouksia. Seuraavilla vinkeillä teet arjesta monin tavoin edullisempaa.

1. Suunnittele ateriasi

Suunnitelmallisuus on tehokas ja helppo tapa karsia kotitalouden ruokakustannuksia. Suunnittele ennen ostosreissua tulevan viikon ruokalista, ja laadi sen pohjalta kauppalista. Miettimällä etukäteen, mitä ruoka-aineita tarvitset ja kuinka paljon, säästät kaupassa aikaa, minimoit ruokahävikin ja vältyt heräteostoksilta.

2. Kokkaa monipuolisesti talteen

Pyri valmistamaan ruokasi itse, sillä valmisruoat ovat usein kalliimpia kuin itse tehdyt ateriat. Kokkailuissa pääset vähemmällä vaivalla, kun valmistat kerralla enemmän. Suuresta kerta-annoksesta osa pakastetaan myöhempää käyttöä varten.

Tekemällä samasta raaka-aineesta useita eri ruokalajeja vältyt syömästä yhtä ja samaa sapuskaa kyllästymiseen saakka. Jauhelihasta voi valmistaa samalla kertaa esimerkiksi jauhelihakeiton, jauheliha-spagettivuoan ja lihapyörykät.

4. Satokauden mukaan

Kannattaa suosia varsinkin kasviksissa ja hedelmissä tuotteita, jotka ovat sesongin mukaisia. Sellaiset tuotteet ovat luonnostaan maukkaampia, ekologisempia ja samalla edullisempia.

3. Ruokaa syötäväksi - ei jätteeksi

Ostetut ruoat on pyrittävä käyttämään mahdollisimman tarkasti. Ennen uuden kauppalista laatimista kannattaa myös kurkata kaappiin ja kartoittaa, mitä ruokavarastossa on ennestään. Suunnitelluilta aterioilta ylijäänyt ruoka pakastetaan, hyödynnetään seuraavassa ateriassa raaka-aineena tai otetaan seuraavana päivänä evääksi töihin.

Hyödynnä jääkaapin perukoille jääneet ruoan tähteet käyttämällä niitä vaikka pyttipannun tai munakkaan aineksina. Munakkaaseen voi käyttää esimerkiksi leikkeleiden loput, juustojen rippeet ja nahistuneetkin kasvikset.  Pyttipannuun puolestaan heitetään ylijääneet perunat ja sipulit sekä lihan tai leikkeleiden tähteet.

5. Hyödynnä etuja

Tarjouksia ja etuja hyödyntämällä pääset halvemmalla! Eikä etujen hyödyntäminen välttämättä tarkoitata omien mieltymystesi muuttamista – oletko kokeillut henkilökohtaisia etuja?

Vinkit ruokaostoksille!

  • Suunnittele ruokasi etukäteen
  • Mene kauppaan ostoslistan kanssa, ja noudata listaa
  • Keskitä ostokseksi pariin ostoskertaan viikossa
  • Vältä heräteostoksia
  • Vertaile tuotteiden hintoja ja laatua
  • Suosi suuria pakkauskokoja, kunhan käytät kaiken!
  • Osta, käytä ja säilö ruoka-aineita sesongin mukaan!
  • Tee kerralla enemmän ja pakasta talteen
  • Hyödynnä ruoantähteet
  • Hyödynnä tarjoukset ja edut.

Edulliset reseptit – alle kympillä koko perheelle, jopa alle eurolla annos >>