Pieni piirakkasanasto

Pieni piirakkasanasto

Julkaistu 16.5.2018

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Oletko jo kokeillut näitä kaikkia?

Galette

Galette

Galette on suoraan pellille muotoiltu rustiikkinen ranskalainen avopiiras, jonka reunat käännetään hieman ryppyisesti täytteen päälle.

Tarte tatin

Tarte tatin

Tarte tatin on ranskalaissiskosten kehittämä nurinkurin-piirakka, jossa täyte laitetaan vuoan pohjalle ja voitaikina päälle paistamisen ajaksi. Alun perin omenapiirakka, mutta nykyään tapaa myös suolaisia versioita.

Pie/Pai

apple pie

Amerikkalainen kannellinen makea tai suolainen piirakka, joista tunnetuin on klassinen apple pie.

Quiche

quiche lorraine

Quiche on ranskalainen muna-kermaseoksella hyydytetty suolainen piirakka, jonka täytteenä useimmiten lihaa, kasvik- sia tai juustoa.

Tartaletti

Tartaletti Pieni piirakka, ”torttunen”. Voi olla avoin tai umpinainen ja täytetty ennen tai jälkeen paistamisen.

Pissaladiere

Pissaladiere

Ranskalainen klassikko. Ruokaisa oliiveilla ja yrteillä maustettu anjovis-sipulitäyte maidottomalla ja munattomalla hiivataikinapohjalla.

Empanada

empanada

Empanada on Espanjasta lähtöisin oleva pasteija. Täytteenä yleensä kalaa, lihaa, mak- karaa tai kanaa.

Kulibiak

Kulibiak

Venäläinen pitkä, kapea ja kauniisti koristeltu voitaikinapiiras, jonka täytteenä on riisiä, kananmunia ja vaihtoehtoisesti joko lohta, sieniä tai linnunlihaa.

Struudeli

omenastruudeli

Struudeli on Keski-Euroopasta kotoisin oleva filotaikinaleivonnainen. Useimmiten omenatäyte, kuten kuvan omenastruudeli.