Pieni piirakkasanasto
Julkaistu 16.5.2018Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Oletko jo kokeillut näitä kaikkia?
Galette
Galette on suoraan pellille muotoiltu rustiikkinen ranskalainen avopiiras, jonka reunat käännetään hieman ryppyisesti täytteen päälle.
Tarte tatin
Tarte tatin on ranskalaissiskosten kehittämä nurinkurin-piirakka, jossa täyte laitetaan vuoan pohjalle ja voitaikina päälle paistamisen ajaksi. Alun perin omenapiirakka, mutta nykyään tapaa myös suolaisia versioita.
Pie/Pai
Amerikkalainen kannellinen makea tai suolainen piirakka, joista tunnetuin on klassinen apple pie.
Quiche
Quiche on ranskalainen muna-kermaseoksella hyydytetty suolainen piirakka, jonka täytteenä useimmiten lihaa, kasvik- sia tai juustoa.
Tartaletti
Pieni piirakka, ”torttunen”. Voi olla avoin tai umpinainen ja täytetty ennen tai jälkeen paistamisen.
Pissaladiere
Ranskalainen klassikko. Ruokaisa oliiveilla ja yrteillä maustettu anjovis-sipulitäyte maidottomalla ja munattomalla hiivataikinapohjalla.
Empanada
Empanada on Espanjasta lähtöisin oleva pasteija. Täytteenä yleensä kalaa, lihaa, mak- karaa tai kanaa.
Kulibiak
Venäläinen pitkä, kapea ja kauniisti koristeltu voitaikinapiiras, jonka täytteenä on riisiä, kananmunia ja vaihtoehtoisesti joko lohta, sieniä tai linnunlihaa.
Struudeli
Struudeli on Keski-Euroopasta kotoisin oleva filotaikinaleivonnainen. Useimmiten omenatäyte, kuten kuvan omenastruudeli.