Puikot ojossa nuudelikulholle!

Puikot ojossa nuudelikulholle!

Päivitetty 31.8.2018

Vuosituhansia vanha aasialaisherkku on löytänyt työnsä myös suomalaisten ruokalautasille. Edullinen nuudeli sopii riisin korvikkeeksi ja täydentää vaivattomasti minkä tahansa aterian.

Nuudeleita moneen lähtöön

Nuudeli on nauha- tai lankamainen pasta, jonka alkuperä on neljän vuosituhannen takaisessa Kiinassa. Nuudelityyppejä on lukuisia erilaisia, ja yhtä monipuoliset ovat niiden käyttömahdollisuudet ruoanlaitossa. Nuudelit sopivat niin keittoihin, salaatteihin, wokkeihin kuin kevätrulliinkin sekä kalan, lihan, broilerin, äyriäisten ja kasvisten lisäkkeeksi.

Euroopassa suosituimpia ovat vehnästä valmistetut nuudelit, jotka sisältävät toisinaan myös kananmunaa. Pehmeänmakuinen ja kellertävänvärinen munanuudeli sopii kaikkiin ruokalajeihin. Yksi suomalaisille tutuimmista on kiharainen, neliskanttisissa yksiöpakkauksissa myytävä ramen-nuudeli. Myös paksu ja pehmeä udon-nuudeli on viime vuosina tehnyt tuloaan pohjoisiin nuudelikulhoihin.

Paistettuihin nuudeliruokiin sopivat parhaiten riisijauhoista valmistetut riisinuudelit, joita löytyy ohuista vermisseleistä aina paksumpiin nauhanuudeleihin. Keitoissa ja salaateissa näkee puolestaan usein mungopavuista valmistettuja langanohuita ja läpikuultavia lasinuudeleita. Aasiassa käytetään paljon myös tattari-, maissi- ja merilevänuudeleita. Näistä suomalaisten nuudelikulhoissa tutuimpia ovat tattarista valmistetut sobanuudelit.

Kokeile itse!

Aasialaisten nuudeliruokien valmistaminen on helppoa ja kypsennysajat nopeita, vaikka raaka-aineet eivät entuudestaan tuttuja olisikaan. Yhdistämällä erilaiset nuudelit aasialaisiin maustetahnoihin ja -kastikkeisiin syntyy uusia makunautintoja, joista valmiissa ruokapöydässä kiitellään kokkia takuuvarmasti.

Vaikka aasialaisessa keittiössä käytetään paljon vihanneksia, kuuluu liha moniin ruokalajeihin. Tofu, siitakesienet ja tuore korianteri antavat mietoon ramen-keittoon maukkaan lisän. Pho-keitossa käytetään usein naudanlihaa, ja talviset mausteet kuten tähtianis ja kaneli yhdistettynä kevätsipuliin ja minttuun takaavat kiehtovan makuelämyksen. Kokeile