Pulled bread – tutunoloinen trendiherkku

Pulled bread – tutunoloinen trendiherkku

Julkaistu 24.4.2018

Pulled bread on olevinaan uudenlainen tarjottava. Se sopii mainiosti keittojen ja salaattien kaveriksi illanistujaisiin, brunssille tai iltapalalle.

Mutta ei meitä huijata – meille tutut sisarussämpylät ja bostonkakkuhan siinä vain ovat saaneet uuden muodon revittävästä leivästä! Pulled bread onkin valintasi mukaan suolainen tai makea. Voit tehdä tämän Amerikasta rantautuneen trendiherkun alusta alkaen taikinasta tai oikaisemalla valmiista leivästä.

Nyhtöleipä on näin helppo

Nyhtöleivän taikinaksi sopii mainiosti sämpylä- tai hiivaleipätaikina.

  1. Tee 2,5 dl:n sämpylä- tai hiivaleipätaikina ja kohota se hyvin.
  2. Kokoa taikina vuokaan pulled bread -tyyliin: Kauli taikina noin 30 × 40 cm kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä 8 × 10 cm ruuduiksi.
  3. Voitele taikinaruudut kevyesti tuorejuustolla ja asettele jokaisen päälle 1–2 juustoviipaletta tai juustoraastetta. Ruokaisamman leivästä saat käyttämällä myös esimerkiksi kinkkua tai meetvurstia. Väliin voit ripotella mausteeksi hienonnettuja yrttejä tai pizzamaustetta.
  4. Kokoa ruuduista 3–4 neliön korkuisia pinoja. Nosta pinot pystyasennossa kapeampi sivu alaspäin voideltuun leipävuokaan. Käytä tarvittaessa lastaa apuna. Anna kohota noin 20 minuuttia.
  5. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneenä. Nosta leipä tarjolle kokonaisena, josta jokainen voi "nyhtäistä" palan.

Katsos näin, näin nyhtöpulla!

Makea pulled bread syntyy pullataikinasta.

  1. Kauli kohonnut pullataikina levyksi ja leikkaa se ruuduiksi. Voitele ruudut voilla ja ripottele pinnalle kaneli-sokeriseosta, ihan kuin leipoisit korvapuusteja.
  2. Kasaa ruudut päällekkäin ja nosta voideltuun vuokaan. Paista 200 asteessa alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Koristele valmis nyhtöpulla halutessasi esimerkiksi sokerikuorruteraidoilla.

Helpoin revitty leipä

Yksinkertainen pulled bread syntyy valmiista pitkulaisesta tai pyöreästä vaaleasta leivästä.

  1. Leikkaa leipä parin sentin ruuduiksi melkein leivän pohjaan saakka.
  2. Hienonna 2 valkosipulinkynttä ja pieni nippu persiljaa. Pehmitä 100 grammaa voita ja mausta valkosipulilla ja persiljalla. Levitä seos leivän koloihin. Kuutioi 150 grammaa Pirkka Parhaat Saariston kermajuustoa ja työnnä kuutiot leivän koloihin.
  3. Kääri leipä alumiinifolioon ja nosta uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on sulanut.