Rahka – leipojan ja kuntoilijan suosikki

Rahka – leipojan ja kuntoilijan suosikki

Päivitetty 23.11.2022

Valitsetko rahkaa välipalaksi, piirakan tai kakun täytteeseen vai treenikassiin? Katso minkälainen rahka sopii parhaiten mihinkin.

Rahkoja löytyy kauppojen hyllystä niin monenlaisia, että rahkapurkkia valitessa saattaa mennä sormi suuhun.  On maustamatonta, maustettua, mietoa, pehmeää ja kermaista sekä kerrosrahkoja ja rahkajuomia. Mutta mitä eroa niillä on?

Maustamaton rahka

Tavallinen maustamaton rahka sisältää proteiinia noin 10 % ja rasvaa alle 0,5 %. Rahka on rakenteeltaan paksua ja maultaan melko hapanta. Sitä on saatavana myös vähälaktoosisena ja laktoosittomana. 

Rahka maistuu sellaisenaan tai marjojen ja hedelmien kanssa. Se sopii hyvin myös jälkiruokiin ja leivonnaisiin tai keventämään esimerkiksi kermavaahtotäytteitä. Lisäämällä rahkan joukkoon kermavaahtoa ja makuaineita kuten sulatettua valkosuklaata ja limetinmehua, saat itse tehdyn valkosuklaa-limettikermarahkan. Herkku!

Rasvaton mieto maitorahkasmoothie

Rasvaton mieto maitorahka sisältää 12 % proteiinia. Miedon makunsa ansiosta rahka on miellyttävän pehmeää.

Se maistuu hyvin esimerkiksi välipalana marjojen, hedelmien, pähkinöiden ja muiden lisukkeiden kanssa. Tavallisen rahkan tavoin se sopii myös ruoanlaittoon ja leivontaan sekä erilaisiin juomiin kuten smoothieen.

Pehmeistä maitorahkoista löytyy myös täyteläisempi vaihtoehto, jossa on rasvaa 2,3 %.

Maustettu kermarahka

Leivontaan ja jälkiruokiin tarkoitetut maustetut rahkat valmistetaan kermarahkasta. Niiden rasvapitoisuus on korkeampi, noin 7 %. Näitä rahkoja löytyy myös laktoosittomina ja vähälaktoosisina. Rahkoista on useiden makujen lisäksi myös kausimakuja, esimerkiksi joulun aikaan luumu-kaneli ja piparkakku.

Maustetut rahkat sopivat juustokakkuihin, juhlaviin täytekakkuihin, mousseihin, piirakoihin, muffineihin, rahkapulliin, kääretorttuihin tai vaikkapa tuulihattujen ja tartelettien täytteisiin. Tee testiksi tästä herkullinen tiramisu-rahkakakku! Ja voihan maustetuilla rahoilla herkutella ihan sellaisenaan.

Proteiinirahka

Proteiinirahka sisältää proteiinia useimmiten saman verran kuin maustamaton rahka eli 10–12 %. Proteiini- ja välipalarahkoissa on sen sijaan yleensä vähemmän hiilihydraatteja ja rasvaa kuin leivontaan ja jälkiruokiin tarkoitetuissa maustetuissa rahkoissa. Proteiini- ja välipalarahkat on makeutettu joko sokerilla, stevialla tai keinotekoisilla makeutusaineilla, kuten sukraloosilla ja asesulfaami K:lla. Näissä rahkoissa makuaineet ovat joko rahkan joukossa tai erillisenä kerroksena rahkan alla.

Rahkajuoma

Rahkajuoma sisältää 7 g proteiinia ja 0,4 g rasvaa 100 grammaa kohti.

Se sopii joko sellaisenaan juotavaksi tai erilaisten itse maustettavien välipalajuomien pohjaksi. Kokeile esimerkiksi rahkajuoman ja marjakeiton yhdistelmää. Kokeile ehdottomasti myös rahkaista tuorepuuroa!