K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Ruokatrendit: TOP 6 ruokamaat

Ruokatrendit: TOP 6 ruokamaat

Aasialainen ruoka inspiroi edelleen, nyt nousussa ovat erityisesti Korea ja Filippiinit. Ideoita ja inspiraatiota trendikkääseen kokkailuun löytyy myös Euroopasta ja Etelä-Amerikasta.

1. Filippiinit

Useimmiten miedosti maustettu filippiiniläinen ruoka maistuu hyvin kotoisalta. Kuten muissakin Aasian maissa, ateriat rakentuvat riisin ympärille, jota tarjotaan liha-, kala- ja kasvisruokien kanssa. Aterialta ylijäänyt riisi paistetaan aamiaiseksi munien ja makkaroiden kanssa. Tunnetuin filippiinäisruoka on adobo, usein kanasta valmistettava pataruoka, jossa maistuvat viinietikka, soijakastike ja valkosipuli. Kokeile myös adobon vegeversiota.

Adobo

2. Korea

Korealainen keittiö on tällä hetkellä kuumin ja kiinnostavin aasialainen keittiö. Paikallinen kulhoruoka bibimbap onnistuu niin liha-, kala- kuin kasvisversionakin ja kimbap eli korealainen sushi herättää kiinnostusta. Hapatettua, chilillä maustettua kiinankaalia, kimchiä, tarjoillaan lähes kaiken korealaisen ruoan kanssa.

Bibimbap

3. Portugali

Portugalilainen keittiö jää usein muiden Välimeren maiden ruokakulttuurien varjoon, mutta nyt siitä on innostuttu ympäri maailman. Tärkein yksittäinen raaka-aine on bacalhau, kuivattu turska, josta syntyy herkullisia ruokalajeja. Myös maailman mahtavin lohturuoka tulee Portugalista, vai miltä kuulostaa francesinha, monikerroksinen makkaralla, kinkulla, pekonilla ja juustolla täytetty leipä, joka tarjoillaan tomaattisen paistinkastikkeen kera? Pastéis de nata eli portugalilaiset kermaleivokset ovat tämän hetken ehdoton hittiherkku!

Pasteisdenata

4. Unkari

Unkarilaisesta ruoasta tulee ensimmäinen mieleen tuhdin paprikainen gulassi, joka valmistetaan naudanlihasta ja perunasta sekä maustetaan kuminalla. Paikalliseksi pizzanvastikkeeksi voisi kutsua langosia, öljykeittimessä paistettua leipästä, joka päällystetään kermaviilillä, valkosipulilla ja juustolla. Perinteisesti unkarilainen ruoka on suolaista ja rasvaista – nyt tuhdit perinneruoat nostavat päätään vastaiskuna terveellisyystrendiin. Myös puolalainen ja tsekkiläinen keittiö tekevät tuloaan!

Gulassi

5. Israel

Lähi-idän maut ovat jo pitkään olleet pinnalla ja nyt yksi alueen keittiöistä on muita kuumempi, nimittäin Israel. Paikalliset ruokalajit hummus, falafel ja shakshuka alkavat olla kaikkialla tunnettuja. Seuraavaksi kokkaillaan erilaisia labneh-ruokia. Labneh on valutetusta jogurtista valmistettu juusto, josta voi valmistaa niin suolaisia kuin makeitakin ruokia.

Shakshuka

6. Peru

Ceviche, sitruunalla kypsennetty kalaruoka, on graavikaloja rakastavalle kansallemme jo tuttu ruokalaji, joka on raottanut ovea perulaisille mauille. Jaamme perulaisten kanssa myös rakkauden perunaan, jota maassa kasvatetaan jopa 4 000 eri lajiketta. Causa rellenassa on kerroksittain limetin mehulla ja chilillä maustettua perunamuusia, tonnikalaa tai muuta mereneläviäja avokadoa. Yksi tämän hetken kuumimmista drinkeistä tulee myös Perusta, joko olet maistanut hapanta Pisco souria?

Ceviche