Sadonkorjuun aika on syksyn kynnyksellä, ota talteen vinkit ruoanlaittoon

Sadonkorjuun aika on syksyn kynnyksellä, ota talteen vinkit ruoanlaittoon

Syksyn saapuessa koittaa sadonkorjuun aika eli kekri ja monet vihannekset, marjat ja hedelmät korjataan ja säilötään talteen. Nappaa tästä parhaimmat sadonkorjuureseptit! 

Kekri eli sadonkorjuun juhla tekee paluuta suomalaisten syksyyn. Kekri on irtiotto arjesta, yhdessäoloa ja ylenpalttista herkuttelua uudella sadolla, joka on syksyllä parhaimmillaan.

Mikä on kekri?

Kekriä on vietetty perinteisesti sadonkorjuun päätteeksi, kun karja oli tuotu sisätiloihin, jyvät saatu laariin, juurekset kuoppaan ja syysteurastukset tehty. Sadonkorjuuta juhlittiin yhdessä. Yhteisöt kerääntyivät runsaiden ruokapöytien ympärille nauttimaan sadon antimista ja juomista. Juhlamenoihin liittyi myös erilaisia riittejä, seremonioita, taikoja ja tarinoita.

Kekriä vietetään mikkelinpäivästä pyhäinpäivään.

Sadonkorjuureseptit

Sadonkorjuun sesonki ajoittuu loppukesästä aina pitkälle syksyyn. Tällöin kauppojen valikoimista löytyy edullisesti kauden tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Moni saa poimia sadonkorjuun ajan antimia myös omasta puutarhastaan ja kasvimailta, jolloin syksyisen juhla-aterian ruoka-ainekset saa kokoon entistä edullisemmin.

Punaposkiset puolukat kerätään alkusyksystä talteen talven varalle. Säilötyistä ja tuoreista puolukoista valmistuu vaikkapa puolukkahillo, puolukkapiirakka ja puolukkavispipuuro. Myös suomalaiset omenat ovat syksyllä parhaimmillaan. Omena maistuu monessa leivonnaisessa ja makeassa, esimerkiksi omenapiirakka, uuniomenat ja omenasose ovat helposti valmistuvia herkkuja.

Syksyisestä metsästä voi kerätä melkoisen sienisaaliin. Kantarellikastike, possu-suppilovahveropata, riista-sienipitat ja riistastroganoff ovat maistuvia sieniruokia sadonkorjuumenuuseen.

Kaalit, punajuuri, nauris, kurpitsa ja bataatti sopivat kaikki syksyn sadonkorjuun ruokiin. Kokeile vaikkapa kaalikääryleitä ja kaalilaatikkoa, punajuurikeittoa ja punajuurilaatikkoa, kurpitsakeittoa ja kurpitsasämpylöitä, hunajanauriita, bataattikeittoa ja bataattiranskalaisia. Alla lisää maistuvia reseptejä sadonkorjuuajan herkkuhetkiin!

Sadonkorjuureseptit

Pirkka-tuotteet sadonkorjuuseen

Sinua saattaisi kiinnostaa