Arki
Sadonkorjuun aika on syksyn kynnyksellä

Sadonkorjuun aika on syksyn kynnyksellä

Syksyn saapuessa koittaa sadonkorjuun eli kekrin aika, jolloin parhaat kotimaiset vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät korjataan ja säilötään talteen. Nappaa talteen parhaimmat sadonkorjuureseptit!

Sadonkorjuun juurekset

SesongissaKokeile ainakin näitä!
PorkkanaSosekeittoon, kakkuun, grilliin
PunajuuriLeipään, graaviloheen, suklaakakkuun
LanttuLaatikkoon, limppuun, sosekeittoon
JuuriselleriPaahdettuna, sosekeittoon, kaalisalaattiin
PalsternakkaPastassa, salaattiin, laatikkoon
Maa-artisokkaPyreenä, sosekeittoon, paahdettuna

Grillatut porkkanat kuvitus Kuvassa: Grillatut porkkanat

Kotimaiset kaalit

SesongissaReseptisuosikki
KukkakaaliKukkakaaliwingsit
ValkokaaliGruusialainen kaalilaatikko
PunakaaliMehevä punakaalisalaatti
ParsakaaliParsakaalipestopasta
RuusukaaliHunaja-sriracharuusukaalit
LehtikaaliLehtikaalisipsit
KyssäkaaliKyssäkaali-omenasalaatti

Parsakaalipestopasta kuvitus Kuvassa: Parsakaalipestopasta

Syksyn hedelmät

SesongissaReseptisuosikki
LuumuLuumupaistos
OmenaOmenapiirakka
PäärynäPäärynä-lehtikaalisalaatti

Luumupaistos kuvitus Kuvassa: Luumupaistos

Suomalaiset syysmarjat

SesongissaReseptisuosikki
PuolukkaPuoloffee eli puolukka-toffeepiirakka
KarpaloKarpalojuustokakku
TyrniTyrnikakku

Tyrnikakku kuvitus Kuvassa: Tyrnikakku

Mikä on kekri?

Kekriä on vietetty Suomessa perinteisesti sadonkorjuun päätteeksi, kun karja oli tuotu sisätiloihin, jyvät saatu laariin, juurekset kuoppaan ja syysteurastukset tehty. Sadonkorjuuta juhlittiin yhdessä: yhteisöt kerääntyivät runsaiden ruokapöytien ympärille nauttimaan sadon antimista ja juomista. Juhlamenoihin liittyi myös erilaisia riittejä, seremonioita, taikoja ja tarinoita. Kekriä vietetään syys-lokakuussa, mikkelinpäivästä pyhäinpäivään.