Sadonkorjuun juurekset
Sesongissa | Kokeile ainakin näitä! |
---|---|
Porkkana | Sosekeittoon, leiväksi, grilliin |
Punajuuri | Lihapataan, lasagneen, suklaakakkuun |
Lanttu | Laatikkoon, rieskoiksi, keittoon |
Juuriselleri | Paahdettuna, sosekeittoon |
Palsternakka | Pastassa, salaattiin |
Maa-artisokka | Pyreenä, keittoon, paahdettuna |
Kotimaiset kaalit
Sesongissa | Reseptisuosikki |
---|---|
Kukkakaali | Kokonaisena paahdettu kukkakaali |
Valkokaali | Kaali-makkarapannu |
Punakaali | Punakaalirösti |
Parsakaali | Feta-parsakaalipiirakka |
Ruusukaali | Hunaja-sriracharuusukaalit |
Lehtikaali | Lehtikaaliwokki |
Kyssäkaali | Kyssäkaali-omenasalaatti |
Hedelmät Suomesta
Sesongissa | Reseptisuosikki |
---|---|
Luumu | Luumugalette |
Omena | Helppo omenapiirakka |
Päärynä | Gorgonzola-päärynäpasta |
Mikä on kekri?
Kekriä on vietetty perinteisesti sadonkorjuun päätteeksi, kun karja oli tuotu sisätiloihin, jyvät saatu laariin, juurekset kuoppaan ja syysteurastukset tehty. Sadonkorjuuta juhlittiin yhdessä. Yhteisöt kerääntyivät runsaiden ruokapöytien ympärille nauttimaan sadon antimista ja juomista. Juhlamenoihin liittyi myös erilaisia riittejä, seremonioita, taikoja ja tarinoita. Kekriä vietetään mikkelinpäivästä pyhäinpäivään.