Arki
Sadonkorjuun juhlaa: kokkaa kaaleista!

Sadonkorjuun juhlaa: kokkaa kaaleista!

Kaalit ovat parasta ruokaa juuri nyt. Kaaleista valmistat monipuolisesti terveellisiä aterioita, jotka eivät rasita kukkaroa. Suomen kasvimailla kasvaa toistakymmentä erilaista kaalia.

Kukkakaalia neljässä eri värissä

Kukkakaaleissa ei tarvitse tyytyä vain valkoiseen, sillä siitä on tarjolla varsinainen väripaletti. Oranssin, violetin ja vihreän kukkakaalin saatavuus vaihtelee. Huom: kukkakaalin vihreitä lehtiä ei kannata heittää roskiin, ne ovat myös hyvää syötävää.

Valkoinen kukkakaali on tuttu gratiinista ja kesäkeitosta. Myöhemmin sitä on myös dippailtu raakana kermaviilikastikkeeseen. Kukkakaalista voi valmistaa myös muusia, kastiketta, dippiä, pizza- ja piirakkapohjia sekä ”kukkakaaliriisiä”. Kukkakaalista valmistuvat herkulliset vaihtoehdot gluteenittomaan sekä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Lehtikaali on suomalaista superruokaa

Lehtikaalin tuntee vanha kansa, mutta se on ollut kauan unohduksissa. Lehtikaali tuli uudestaan tutuksi viime kesänä muun muassa ruokablogeista, ja se jatkaa suosiotaan tänäkin kesänä. Sen tummanvihreä väri kertoo korkeasta ravintoainepitoisuudesta. Lehtikaalista syödään kiharareunaiset lehdet.

Valmista lehtikaalista terveellisiä sipsejä, pestoa, muhennosta, dippiä, laita smoothieihin, salaatteihin, keittoihin tai grillaa kokonaisia lehtiä.

Älä unohda kyssäkaalia

Mahtavanmakuinen kyssäkaali on hieman harvinaisempi näky vihannesosastolla, mutta nyt kun kotimaiset kaalit ovat kypsiä, kyssäkaaliakin tapaa useammin. Älä epäröi käyttää kyssäkaalia samoissa ruoissa kuin naurista, lanttua tai valkokaalia.

Kokeile kyssäkaalia muusina, ranskalaisina, sipseinä, paahdettuna muiden juuresten kanssa, salaatissa, dippivihanneksena, keitossa tai gratiinissa.

Ruusukaali, kuin kutistunut kaalinkerä

Moni muistanee keitetyn ruusukaalin lapsuuden voimakkaanmakuisena kauhistuksena. Uudet lajikkeet ovat miedommanmakuisia, joten anna rohkeasti ruusukaalille uusi mahdollisuus. Ruusukaalit ovat paitsi nättejä, myös herkullisia, terveellisiä ja nopeasti kypsyviä. Parhaiten ruusukaalin aromit tulevat esiin paahtamalla.

Ruusukaalista valmistat nopeasti lisäkkeen höyryttämällä, keittämällä, pannussa tai grillaamalla. Mausta ruusukaali suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Kannattaa kokeilla myös kermassa, hunajassa ja Dijon-sinapissa haudutettua ruusukaalia.