Sadonkorjuun juhlaa: kokkaa kaaleista!

Sadonkorjuun juhlaa: kokkaa kaaleista!

Päivitetty 17.10.2022

Kotimaisten kaalien sesonki on syksyllä parhaimmillaan. Kaaleista valmistat monipuolisesti terveellisiä aterioita ja lisukkeita, jotka eivät myöskään rasita kukkaroa. Valkokaalin lisäksi Suomessa kasvatetaan monia muitakin lajikkeita, kuten kukkakaalia, lehtikaalia, kyssäkaalia ja ruusukaalia.

Suosittu valkokaali

Kaikille tuttu valko- eli keräkaali taipuu moneen! Siitä syntyy niin herkullinen arkiruoka kuin helppo lisäke lihalle ja kalalle. Kokeile esimerkiksi:

Kukkakaalia neljässä eri värissä

Kukkakaaleissa ei tarvitse tyytyä vain valkoiseen, sillä siitä on tarjolla varsinainen väripaletti. Oranssin, violetin ja vihreän kukkakaalin saatavuus kuitenkin vaihtelee, joten perinteinen valkoinen on takuuvarma valinta. Kukkakaalin vihreitä lehtiä ei kannata suinkaan heittää roskiin, sillä ne ovat myös hyvää syötävää. Valmista kukkakaalin lehdistä vaikka rapsakat sipsit lehtikaalisipsien tapaan.

Kukkakaalislaw kuvitus Kuvassa: Kukkakaalislaw

Lehtikaali on suomalaista superruokaa

Lehtikaalen ravintoainepitoisuus on omaa luokkaansa: se sisältää runsaasti C-, A- ja K-vitamiinia sekä kalsiumia ja rautaa. Se on myös hyvä kuidun ja proteiinin lähde. Lehtikaalista syödään kiharareunaiset lehdet, joista valmistuvat esimerkiksi trendikkäät lehtikaalisipist.

Sitruuna-lehtikaalipasta kuvitus Kuvassa: Sitruuna-lehtikaalipasta

Älä unohda kyssäkaalia

Maukas kyssäkaali on hieman harvinaisempi näky vihannesosastolla, mutta kun kotimaiset kaalit ovat kypsiä, kyssäkaaliakin tapaa useammin. Älä epäröi käyttää kyssäkaalia samoissa ruoissa kuin naurista, lanttua tai valkokaalia.

kyssäkaali ja omenasalaatti kuvitus Kuvassa: Kyssäkaali-omenasalaatti

Ruusukaali, kuin kutistunut kaalinkerä

Moni muistanee keitetyn ruusukaalin lapsuuden kauhistuksena. Uudet lajikkeet ovat miedomman makuisia, joten anna rohkeasti ruusukaalille uusi mahdollisuus. Ruusukaalit ovat paitsi nättejä, myös herkullisia, terveellisiä ja nopeasti kypsyviä. Ruusukaalista valmistat nopeasti lisäkkeen höyryttämällä, keittämällä, pannussa tai grillaamalla. Parhaiten ruusukaalin aromit tulevat esiin paahtamalla.

paahdetut ruusukaalit kuvitus Kuvassa: Paahdetut ruusukaalit ja ponzu