Sadonkorjuun juhlaa: kokkaa kaaleista!
Kotimaisten kaalien sesonki on syksyllä parhaimmillaan. Kaaleista valmistat monipuolisesti terveellisiä aterioita ja lisukkeita, jotka eivät myöskään rasita kukkaroa. Valkokaalin lisäksi Suomessa kasvatetaan monia muitakin lajikkeita, kuten kukkakaalia, lehtikaalia, kyssäkaalia ja ruusukaalia.
Suosittu valkokaali
Kaikille tuttu valko- eli keräkaali taipuu moneen! Siitä syntyy niin herkullinen arkiruoka kuin helppo lisäke lihalle ja kalalle. Kokeile esimerkiksi:
Kukkakaalia neljässä eri värissä
Kukkakaaleissa ei tarvitse tyytyä vain valkoiseen, sillä siitä on tarjolla varsinainen väripaletti. Oranssin, violetin ja vihreän kukkakaalin saatavuus kuitenkin vaihtelee, joten perinteinen valkoinen on takuuvarma valinta. Kukkakaalin vihreitä lehtiä ei kannata suinkaan heittää roskiin, sillä ne ovat myös hyvää syötävää. Valmista kukkakaalin lehdistä vaikka rapsakat sipsit lehtikaalisipsien tapaan.
- Kokonaisena paahdettu kukkakaali
- Kukkakaaliriisi
- Kukkakaalirisotto
- Kukkakaalitabbouleh
- Kukkakaalislaw
Kuvassa: Kukkakaalislaw
Lehtikaali on suomalaista superruokaa
Lehtikaalen ravintoainepitoisuus on omaa luokkaansa: se sisältää runsaasti C-, A- ja K-vitamiinia sekä kalsiumia ja rautaa. Se on myös hyvä kuidun ja proteiinin lähde. Lehtikaalista syödään kiharareunaiset lehdet, joista valmistuvat esimerkiksi trendikkäät lehtikaalisipist.
- Lehtikaalipesto
- Lehtikaalipizza
- Veriappelsiini-lehtikaalisalaatti
- Sitruuna-lehtikaalipasta
- Lehtikaalikeitto
Kuvassa: Sitruuna-lehtikaalipasta
Älä unohda kyssäkaalia
Maukas kyssäkaali on hieman harvinaisempi näky vihannesosastolla, mutta kun kotimaiset kaalit ovat kypsiä, kyssäkaaliakin tapaa useammin. Älä epäröi käyttää kyssäkaalia samoissa ruoissa kuin naurista, lanttua tai valkokaalia.
Kuvassa: Kyssäkaali-omenasalaatti
Ruusukaali, kuin kutistunut kaalinkerä
Moni muistanee keitetyn ruusukaalin lapsuuden kauhistuksena. Uudet lajikkeet ovat miedomman makuisia, joten anna rohkeasti ruusukaalille uusi mahdollisuus. Ruusukaalit ovat paitsi nättejä, myös herkullisia, terveellisiä ja nopeasti kypsyviä. Ruusukaalista valmistat nopeasti lisäkkeen höyryttämällä, keittämällä, pannussa tai grillaamalla. Parhaiten ruusukaalin aromit tulevat esiin paahtamalla.
- Ruusukaalipasta
- Paahdetut ruusukaalit ja ponzu
- Hunaja-sriracharuusukaalit
- Ruusukaalit uunissa
- Ruusukaalivartaat
Kuvassa: Paahdetut ruusukaalit ja ponzu