Arki
Silakat halsteriin ja saaristolaisleivästä krutonkeja

Silakat halsteriin ja saaristolaisleivästä krutonkeja

Turkulaisen K-Supermarket Manhattanin kauppias Veli-Pekka Hussi kertoo, että Varsinais-Suomessa silakka on ennen kaikkea suosittu arkiaterioiden raaka-aine, vaikka sanonta sanookin kalaa herrojen herkuksi.

-Rymättylään mentäessä on Ukko-Pekan silta ja usein sillä näkee kymmeniä silakanpyytäjiä samaan aikaan onkimassa tai litkaamassa silakoita, mikä kertoo mielestäni kalan suosiosta täällä.

Hussi suosittelee rohkeasti kokeilemaan silakkaa eri muodoissa; paistettuna, halstrattuna, savustettuna tai erilaisissa mausteliemissä säilöttynä.

-Halstereita saa melkein joka kaupasta. Mikä olisikaan sen maistuvampi kesäruoka kuin kuumat, halstratut silakat. Myös silakan savustamista kannattaa kokeilla. Täällä saaristossa se on yleinen mökkiruoka.

Omassa kaupassaan Hussi on huomannut, että asiakkaat arvostavat helppoutta ja ostavat mielellään silakkafileitä kokonaisten kalojen sijaan.

-Fileet ovatkin helppoja, kun kalaa ei tarvitse putsata. Laitapa kahden silakkafileen väliin siivu kylmäsavustettua lohta ja paista, saat gourmét-herkun, kauppias vinkkaa.

Saaristolaisleivästä krutonkeja ja suolapaloja

Varsinais-Suomessa saaristolaisleipää syödään ympäri vuoden ja sesonki on kesällä, jolloin jokaisella mökilleen suuntavalla on eväskorissaan myös saaristolaisleipää.

Saaristolaisleivän käyttötavat ovat moninaiset. Se taipuu niin kuivattuna krutonkina salaattiin tai chili-öljyllä sipaistuna pihvin kaveriksi.

-Saaristolaisleipä sopii erinomaisen hyvin myös vaikka kesäjuhlien suolaiseksi alkupalaksi. Leipäviipaleen päälle levitetään kalamestarin viettelystä tai silakkamoussea. On tärkeää, että täyte levitetään reunoja myöten. Sitten viipale jaetaan neljään osaan ja päälle runsaasti tilliä, kauppias painottaa.