Smoothie – helppo ja herkullinen välipala

Smoothie – helppo ja herkullinen välipala

Päivitetty 2.8.2021

Onko päivittäinen puolen kilon kasvisten syöntisuositus sinulle utopiaa? Kokeile pyöräyttää aamu- tai välipalaksi herkullinen smoothie, ja kulauta päivän kasvikset kurkusta alas!

Erilaiset soseutetut smoothie- ja pirtelöjuomat ovat valloittaneet kotikeittiöt. Smoothie onkin yksinkertainen tapa lisätä kasvisten, hedelmien ja marjojen syöntiä. Teho- tai sauvasekoittimella pyöräytetty herkullinen juoma maistuu kaikille, sillä se on helppo tuunata erilaisiin makutottumuksiin.

Pirtelö, smoothie vai vihersmoothie?

Smoothie on pirtelön terveellisempi serkku. Siinä, missä pirtelön sekaan pyöräytetään jäätelöä, käytetään smoothiessa nesteenä esimerkiksi jogurttia, piimää, maitoa tai mehua. Yksinkertaisimmillaan smoothie syntyy muutamasta simppelistä raaka-aineesta, kuten banaanista, jogurtista ja kourallisesta marjoja.

Vihersmoothie on vielä pykälän verran terveellisempi valinta. Vihersmoothien voit pyöräyttää esimerkiksi salaatista, pinaatista, kurkusta, tomaatista, varsiselleristä tai parsa- ja lehtikaalista. Tai miten olisi trendikäs avokadosmoothie? Vihersmoothien makeuttajaksi sopivat hyvin erilaiset melonit, kurkku, omena, banaani ja hunaja.

kiivi-mansikkasmoothie kuvitus Kuvassa: Kiivi-mansikkasmoothie

Pakastetut marjat ja hedelmät raikastavat juoman

Smoothien valmistukseen voit käyttää sekä tuoreita että pakastettuja marjoja ja hedelmiä. Jäiset ainekset viilentävät juoman kätevästi. Suosi kotimaisia marjoja, kuten mustikkaa, mansikkaa, vadelmaa sekä herukoita, sillä niiden käyttämien on turvallista myös ilman kuumennusta. Hedelmien, marjojen ja vihannesten lisäksi smoothie-juomiin käytetään usein maitoa, piimää, soija-, riisi- tai kaurajuomaa, maustamatonta jogurttia, rahkaa, tuoremehua tai yrttiteetä.

Täyteläinen banaani on mainio smoothien raaka-aine. Tummunut banaani sopii hyvin smoothien joukkoon, joten älä suinkaan heitä siä roskikseen! Kokeile pakastaa kuorittu ja paloiteltu banaani yön yli ennen käyttöä, jolloin saat banaanista erityisen maukkaan juoman.

Tuoreiden hedelmien lisäksi voit käyttää smoothie-juomiin myös kuivahedelmiä. Kuivatut hedelmät, kuten aprikoosit, luumut ja taatelit sopivat juomiin, mutta niiden soseuttaminen onnistuu paremmin, kun liotat niitä ensin yön yli.

puolukkasmoothie kuvitus Kuvassa: Puolukkasmoothie

Mausta smoothie pähkinöillä ja yrteillä

Pähkinöiden, siementen ja leseiden lisääminen tekee juomista mielenkiintoisempia ja ravinteikkaampia. Kivan makulisän juomaan saat myös tuoreista yrteistä, kuten basilikasta, mintusta ja sitruunamelissasta. Kokeile smoothieen myös erilaisia marjajauheita. Älä kuitenkaan käytä liian montaa voimakkaanmakuista raaka-ainetta yhteen juomaan.

vihreä smoothiebowl kuvitus Kuvassa: Vihreä smoothiebowl

Kokeile rohkeasti

Smoothie-juomien tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Kokeile rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä. Smoothie-juomien teossa yleensä kuitenkin maltti on valttia, ja parhaimman makuiset juomat syntyvät muutamasta yksinkertaisesta raaka-aineesta. Juotavan smoothien lisäksi voit kokeilla valmistaa myös smoothie bowlin eli smoothiekulhon, joka lusikoidaan parempiin suihin myslin ja tuoreiden marjojen tai hedelmien kera. Smoothie on mitä mainioin aamu- tai välipala, mutta sopii myös kahvipöytään: pyöräytä juhliin herkullinen smoothiekakku!