Arki
Smoothie – helppo ja herkullinen välipala

Smoothie – helppo ja herkullinen välipala

Onko päivittäinen puolen kilon kasvisten syöntisuositus sinulle utopiaa? Kokeile pyöräyttää aamu- tai välipalaksi herkullinen smoothie, ja kulauta päivän kasvikset kurkusta alas.

Erilaiset soseutetut smoothie- ja pirtelöjuomat ovat valloittaneet kotikeittiöt. Smoothie onkin yksinkertainen tapa lisätä kasvisten, hedelmien ja marjojen syöntiä. Teho- tai sauvasekoittimella pyöräytetty herkullinen juoma maistuu kaikille, sillä se on helppoa tuunata erilaisiin makutottumuksiin.

Pirtelö, smoothie vai vihersmoothie?

Smoothie on pirtelön terveellisempi serkku. Siinä, missä pirtelön sekaan pyöräytetään jäätelöä, käytetään smoothiessa nesteenä esimerkiksi jogurttia, piimää tai mehua. Yksinkertaisimmillaan smoothie syntyy muutamasta simppelistä raaka-aineesta, kuten banaanista, jogurtista ja kourallisesta marjoja.

Vihersmoothie on vielä pykälän verran terveellisempi valinta. Vihersmoothien voit pyöräyttää esimerkiksi salaatista, pinaatista, kurkusta, tomaatista, varsiselleristä tai parsa- ja lehtikaalista. Tai miten olisi trendikäs avokadosmoothie? Vihersmoothien makeuttajaksi sopivat hyvin erilaiset melonit, kurkku, omena, banaani ja hunaja.

smoothie kuvitus

Pakastetut marjat ja hedelmät raikastavat juoman

Smoothien valmistukseen voit käyttää sekä tuoreita että pakastettuja marjoja ja hedelmiä. Jäiset ainekset viilentävät juoman kätevästi. Suosi kotimaisia marjoja, kuten mustikkaa, mansikkaa, vadelmaa sekä herukoita. Hedelmien, marjojen ja vihannesten lisäksi smoothie-juomiin käytetään usein maitoa, piimää, soija-, riisi- tai kaurajuomaa, maustamatonta jogurttia, rahkaa, tuoremehua tai yrttiteetä.

Täyteläinen banaani on mainio smoothien raaka-aine. Kokeile pakastaa kuorittu ja paloiteltu banaani yön yli ennen käyttöä, jolloin saat banaanista erityisen maukkaan juoman.

Tuoreiden hedelmien lisäksi voit käyttää smoothie-juomiin myös kuivahedelmiä. Kuivatut hedelmät, kuten aprikoosit, luumut ja taatelit sopivat juomiin, mutta niiden soseuttaminen onnistuu paremmin, kun liotat niitä ensin yön yli.

Mausta smoothie pähkinöillä ja yrteillä

Pähkinöiden, siementen ja leseiden lisääminen tekee juomista mielenkiintoisempia ja ravinteikkaampia.Kivan makulisän juomaan saat myös tuoreista yrteistä, kuten basilikasta, mintusta ja sitruunamelissasta. Kokeile smoothieen myös erilaisia marjajauheita. Älä kuitenkaan käytä liian montaa voimakkaanmakuista raaka-ainetta yhteen juomaan.

Kokeile rohkeasti

Smoothie-juomien tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Kokeile rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä. Smoothie-juomien teossa yleensä kuitenkin maltti on valttia, ja parhaimman makuiset juomat syntyvät muutamasta yksinkertaisesta raaka-aineesta.