Suomalaiset ruokainnovaatiot - joko olet kokeillut näitä?

Suomalaiset ruokainnovaatiot - joko olet kokeillut näitä?

Päivitetty 22.11.2017

Härkis, nyhtökaura ja MiFU liittyvät gefiluksen ja xylitolin joukkoon.  Ruokarintamalla tapahtuu jatkuvalla syötöllä. Uusien ruokainnovaatioiden kehittely tuntuukin olevan suomalaisten kuningaslaji.

Markkinoille ilmestyy tasaiseen tahtiin uusia ja kekseliäitä tuotteita, joissa yhdistyvät kotimaiset puhtaat raaka-aineet ja suomalainen kädenjälki.

3 x kasviproteiini

Kolme kotimaista kasviproteiinia ovat jo hittituotteiksi muodostuneet Härkis ja nyhtökaura sekä hernerouhe. Härkis ja nyhtökaura muistuttavat suutuntumaltaan lihaa ja niillä on helppo paikata lihatuotteita ruoanlaitossa. Härkiksestä on kehitelty myös valmiita pihvejä sekä pyöryköitä. Hernerouhe taas on kotimainen kilpailija soijarouheelle.

Kokeile esimerkiksi tomaattista Härkis-pastaa, nyhtökaura-kookoscurrya tai hernerouheesta valmistettuja hernefalafeleja.

MiFu

Paistettava ruokarae MiFU ei sovi vegaaneille, toisin kuin Härkis, nyhtökaura ja hernerouhe, mutta kasvissyöjille kylläkin. Maitoproteiinista tehdyt napakat rakeet sopivat niin pannulle kuin pataankin, ja niissä on kasvissyöjille tärkeää B12-vitamiinia.

Pyöräytä arkena helppo MiFU-lasagne ja herkuttele viikonloppuna MiFU-täytteisillä vegetortilloilla.

Xylitol

1970-luvulla suomalaiset keksivät keinon ottaa ksylitolia talteen selluliemestä ja käyttää sitä purukumeissa ja pastilleissa hampaiden hyvinvoinnin edistämiseksi.

Gefilus

1990-luvulla Valio keksi lisätä maitotuotteiden joukkoon tutkitusti terveysvaikutteista Lactobacillus rhamnosus GG-maitohappobakteeria. Gefilus-maito teki läpimurron vuonna 1996 ja vuosien saatossa Valio Gefilus-tuoteperhe on laajentunut muun muassa juustoihin, mehukeittoihin ja tehojuomiin.

Piimä on monen ruoan ja leivonnaisen raaka-aine. Valmista vaikkapa marja-piimäsmoothie tai jokin muu piimäreseptimme.

HK:n Rypsiporsas®

Vuonna 2011 HK kehitti innovaation, jolla porsaanlihasta saadaan luontaisesti terveellisempää ja parempilaatuista. Porsaille suunniteltiin tarkka rypsipitoinen ruokavalio, joka saa aikaan sen, että osa porsaan kovasta rasvasta muuttuu pehmeämmäksi.

Lempeässä possu-juuresohrattossa maistuu murea rypsiporsas.

Puhtikaura

Vuoden 2016 suomalaiseksi elintarvikkeeksi valittu Puhtikaura on uusi ja kekseliäs tapa nauttia terveellisestä täysjyväkaurasta. Päivän hyvät kuidut voi piilottaa kätevästi esimerkiksi smoothie bowlin joukkoon.

Lue Puhtikauran kehittäjän Teppo-Ylähemmilän reseptivinkit ja kaurapuuterin syntytarina täältä

Fazerin FODMAP-leipä ja juuresleivät

Fazer kehitti taikinajuuren, jonka avulla saatiin vähennettyä ruisleivän FODMAP- hiilihydraatteja ja tehtyä vatsaystävällisempää leipää. Toinen mullistava leipäkeksintö syntyi, kun Fazerilaiset korvasivat yli kolmasosan leipätaikinan jauhoista kasviksilla ja juureksilla.

Kokeile Fazerin leivistä tehtyjä meheviä BLT-lohivoileipiä tai ruokaisia punajuuri-lohileipiä.

Fazer Mignon - Suomalaista muotoilua ja käsityötä

Mignon munia valmistetaan Fazerin suklaatehtaalla Vantaalla perinteisen valmistusreseptin mukaisesti vuosittain noin 1,6 miljoonaa kappaletta ja jokainen niistä tehdään käsityönä. 

Mignon munan aidot kananmunankuoret saavat alkunsa suomalaisessa kanalassa. Kananmunista valitaan huolella juuri oikean kokoiset ja ne tyhjennetään erityisellä imumenetelmällä sekä puhdistetaan, desinfioidaan ja kuivataan huolellisesti. Myös pakkausvaihe tehdään käsityönä.

Tutustu tuotteisiin tarkemmin