Tapas, antipasto ja meze - ruokahalun herkulliset herättäjät

Tapas, antipasto ja meze - ruokahalun herkulliset herättäjät

Päivitetty 22.11.2017

Pienet herkkupalat sopivat naposteltaviksi viinin tai muun juoman kera. Niissä yhdistyvät laadukkaat raaka-aineet ja mielenkiintoiset maut. Poimi vinkit ja kokoa mieleisesi naposteltavat Italiasta, Espanjasta tai Lähi-idästä.

Italialainen ateria alkaa antipastoilla

Italiassa on tapana aloittaa ateria alkupaloilla, antipastoilla. Helppo italialainen alkuruoka voi koostua marinoiduista oliiveista, salamista, parmankinkusta ja juustoviipaleista. Antipastoilla voi kuitenkin järjestää näyttävämmän aterianaloituksen ja lopputulos on varmasti vaivan väärti.

Kokoa antipasto-lautanen helposti valmiista Pirkka-tuotteista

• Antipasto-lautasen perusta on useimmiten erilaiset lihaleikkeleet, kuten salamit ja ilmakuivatut kinkut. Kokeile esimerkiksi Pirkka Prosciutto cottoa  ja Pirkka Salami Milanoa.

• Säilötyt vihannekset sopivat hyvin lihaleikkeleiden seuraan. Tarjoa antipastoina myös Pirkka aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja, Pirkka tuorejuustotäytteisiä paprikoita ja Pirkka säilöttyjä latva-artisokan sydämiä

• Mainioita tarjottavia ovat myös merellinen salaatti, juustot, kuten Pirkka mozzarella, Pirkka parmesaani tai provolone sekä Pirkka vihreät kreikkalaiset oliivit, Pirkka kaprikset ja sienet.

• Ohuet leipätikut eli grissinit ja pienet paahdetut leipäviipaleet, crostinit ja bruschetat juustokuorrutuksella tai erilaisilla muilla herkullisilla päällysteillä löytyvät usein antipasto-lautaselta.

Pientä purtavaa Espanjasta

Espanjalainen tapas, baskilaisittain pintxo on yksinkertaisimmillaan viinin tai oluen kyytipojaksi tarkoitettu suupalan kokoinen annos ruokaa: pala perunamunakasta, suolaturskaa patonkiviipaleella, pikkelöityä paprikaa tai ilmakuivattua kinkkua.

Tapaksia on satoja, jopa tuhansia erilaisia. Se voi yhtälailla olla katkarapuja valkosipuliöljyssä tai paistettuja perunakuutioita (patatas bravas) mausteisella tomaattikastikkeella tai paprika-aiolilla kuin kymmenestä raaka-aineesta valmistettu kulinaarinen taidonnäyte.

Menitpä tapas-baariin missä tahansa, takuuvarmasti tarjolla on ainakin ilmakuivattu kinkkua, oliiveja, tortillaa, chorizo-makkaraa, manchego-juustoa, anjoviksia, paprikaa ja usein myös turskaa. 

Meze, alkuruokalajitelma Lähi-idän makuja

Meze tarkoittaa lajitelmaa erilaisia alkuruokia Lähi-idän, itäisen Välimeren ja Balkanin alueelta. Mezet ovat yhdistelmä yksinkertaisia ruokia. Pöydän antimia maistellaan kiireettömästi ja valikoidaan vaikka marinoituja oliiveja, paahdettuja paprikoita, valkosipulilla ja harissalla maustettua jogurttidippiä, hummusta, viininlehtikääryleitä ja pieniä lammaspiiraita.

Meze-lajitelma on suunniteltu nautittavaksi viinin tai muun juoman kera tai muuten vain naposteltaviksi. Niitä voidaan suurempina annoksina syödä myös pääruoaksi.

Valmiit Pirkka-tuotteet helpottavat meze-tarjoilun kokoamista. Nosta pöytään Pirkka grillattua munakoisoa, Pirkka valkosipulinkynsiä ja Pirkka paahdettuja ja suolatutuja pistaasipähkinöitä. Kokeile myös kuutioina paistettua Pirkka halloumia.