Tehopakkaus nimeltä täysjyvä

Tehopakkaus nimeltä täysjyvä

Päivitetty 22.11.2017

Kaipaatko ruokavalioosi lisää kuituja, vitamiineja ja hivenaineita? Tämän kaiken saat pienen pienestä tehojyvästä.

Täysjyväviljalla on korkea ravintotiheys eli siitä saa runsaasti ravintoaineita – kuten hiilihydraatteja, vitamiineja ja hivenaineita – suhteessa sen sisältämään energiamäärään. Siksi täysjyvä on ja pysyy kuntoilijoiden ja laihduttajien kestosuosikkina.

Täysjyvävilja sisältää runsaasti myös vatsan toimintaa parantavaa ravintokuitua, jonka puutteesta moni suomalainen kärsii.

Mitä täysjyvässä on?

Täysjyvällä tarkoitetaan viljan jyvää, josta ei ole poistettu mitään osia. Jyvästä hyödynnetään kaikki elintärkeitä ravintoaineita sisältävät kerrokset.

Jyvän kuorikerroksessa on kuitua, valkuaisaineita, B- ja E-vitamiinia sekä kivennäis- ja hivenaineita, kuten rautaa ja magnesiumia. Jyvän suurimmasta osasta eli ydinkerroksesta saat hiilihydraatteja, valkuaisaineita ja hieman B-vitamiinia. Jyvän alkio sen sijaan sisältää hyvälaatuisia rasvoja, B- ja E-vitamiinia sekä kivennäisaineita.

Syötkö tarpeeksi täysjyvää?

Viimeisimpien ravitsemussuositusten mukaan naisten pitäisi syödä täysjyvää vähintään noin kolme annosta ja miesten vähintään noin neljä ja puoli annosta päivässä.

Yksi annos vastaa yhtä desiä keitettyä täysjyväriisiä, -pastaa, -ohraa tai muuta täysjyvälisäkettä tai yhtä leipäpalaa. Lautasellinen puuroa vastaa kahta annosta.

Jos täysjyvän saantisi jää vähäiseksi, vaihda valkoinen pasta ja riisi täysjyväversioihin ja valitse valkoisen leivän sijasta esimerkiksi täysjyväruisleipää.