K-Plussan säännöt ja tietosuojaseloste päivittyvät 1.11.2022. Lue lisää täältä.
Uudenvuodenjuhlat meksikolaisittain

Uudenvuodenjuhlat meksikolaisittain

Eksoottinen ja maukas Meksiko mielenkiintoisine perinteineen tuo uudenvuodenjuhliin uutta potkua. Meksikolaisen keittiön herkuista taiot tarjottavat suuremmallekin porukalle.

Meksikolainen uusivuosi on perheen ja ystävien juhla, jonka avulla vuosi alkaa parhaalla mahdollisella tavalla. Meksikolaisen keittiön raikkaista raaka-aineista syntyy juhlien sydän: hyvä ruoka.

Avokado, limetti ja chili tekevät Meksikosta Meksikon

Meksikolainen makumaailma rakentuu yksinkertaisten raaka-aineiden ympärille. Avokado, limetti, chili, korianteri, maissi, tomaatti ja sipuli kuuluvat sen ytimeen, ja niistä syntyy helposti autenttisia meksikolaisia makuelämyksiä. Yksinkertaisimmillaan meksikolainen ateria koostuu maissitortilloista, joiden täytteenä tarjoillaan mausteista lihaa, salsaa sekä guacamolea. Viimeinen silaus ateriaan loihditaan tuoreella korianterilla ja limetillä.

Uudenvuoden tarjoilut koostuvat Meksikossa usein jouluaterian tähteistä, sobras del asado, joista syntyy esimerkiksi herkullisia täytteitä tacoille. Juhlajuomana virtaa kuohuviini, mutta myös tequilan ympärille rakennetaan herkullisia drinkkejä esimerkiksi greippilimonadin ja limetin avulla.

Meksikon perinteitä mukaillen uudenvuodenjuhliin voi tehdä suuren annoksen esimerkiksi meksikolaista lihapataa tai pulled pork-tyyppistä ”carnitas”-lihaa, joka on helppo sujauttaa tortillalettusten väliin. Kokeile myös meksikolaista revittyä kana. Guacamole ja erilaiset salsat nachojen eli maissilastujen kanssa tarjottuna toimivat mainiosti sormiruokana tai pienenä alkupalana. Pirkan valikoimasta löytyy Meksikossa valmistettuja salsoja, joiden avulla saat helposti aitoja meksikolaisia makuja juhlapöytään.

Meksikolaisilla perinteillä uuteen vuoteen

Meksiko on suuri maa, jossa yhdistyvät monen eri kansan perinteet, ja myös uudenvuodenperinteitä löytyy monenlaisia. Kenties yleisin uudenvuoden perinne on viinirypäleiden syönti. Kellon lyödessä kaksitoista, syödään 12 viinirypälettä tuomaan onnea tulevan vuoden jokaiselle kuukaudelle. Tästä syntyy varsin hauska ohjelmanumero uudenvuodenjuhliin, kun rypäleitä yritetään syödä yhdessä kellonlyöntien tahtiin.

Muita meksikolaisia uudenvuodenperinteitä ovat punaisten alusvaatteiden käyttäminen, mikä tuo onnea rakkausrintamalle, talon lakaiseminen sisältä ulospäin huono onnen poistamiseksi sekä kolikoita kuvaavien linssien ripottelu ulko-ovelle yltäkylläisyyden merkiksi. Alkuperäiskansojen perinteissä korostuivat tuli ja luonto, minkä vuoksi osassa Meksikoa poltetaan uudenvuodenyönä kokkoa. Nykyään myös ilotulituksen voi nähdä kuvastavan tulielementtiä.

¡Feliz año nuevo!

Meksikolaiset uudenvuodenjuhlat ovat hauska ja maukas vaihtoehto nakeille ja perunasalaatille. Tärkeintä on elämäniloa pursuava asenne, hyvä seura sekä tietenkin uudenvuoden todellinen ilotulitus: tulisen raikas meksikolainen herkkupöytä. Hyvää uuttavuotta, tai kuten Meksikossa sanotaan ¡Feliz año nuevo!