Valmista trendikkäät vihannessipsit kotikeittiössä!

Valmista trendikkäät vihannessipsit kotikeittiössä!

Päivitetty 22.11.2017

Makoisat vihannessipsit valmistuvat helposti kotona, joko uunissa paahtaen tai kasvikuivurissa. Kokeile vaikka makeaa bataattia tai pähkinäistä fenkolia! 

Hampaiden välissä mukavasti rapsahtavat perunalastut ovat koko perheen suosikkinaposteltavia. Trendikkäät lehtikaalisipsit ovat vallanneet suomalaisten kotikeittiöt. Perinteisten suosikkien oheen kannattaa kokeilla sipsien valmistamista myös sesongin vihanneksista ja juureksista sekä erilaisista hedelmistä.

Juuressipsit suomalaiseen makuun

Juurekset sopivat koostumuksensa vuoksi erityisen hyvin lastuiksi. Kotimaiset juurekset ovat parhaimmillaan, ja hauskaa vaihtelua keitoille, pataruoille ja juuresten raakana rouskuttelulle saat valmistamalla niistä sipsejä.

Kokeile esimerkiksi punajuurta, bataattia, porkkanaa ja palsternakkaa. Pese juurekset hyvin juuresharjalla. Juuressipsejä tehdessä juureksia ei ole välttämätöntä kuoria. Viipaloi juurekset ohuiksi esimerkiksi juustohöylällä tai vihannesmandoliinilla. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle uuninpellille toisistaan irralleen ja kuivaa niiden pinta talouspaperilla. Pirskota päälle ruokalusikallinen oliivi- tai rypsiöljyä ja sekoita niin, että kaikki lastut ovat saaneet pintaansa öljyä. Mausta suolalla ja halutessasi esimerkiksi chilillä tai kuminalla ja paahda uunissa 125 asteessa, juureksesta riippuen puolesta tunnista tuntiin. Lastuja on hyvä kääntää ainakin kerran paistamisen aikana, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

Voit ripotella pintaan tarvittaessa lisää suolaa paistamisen jälkeen. Tarjoa juuressipsit heti raikkaiden, yrteillä maustettujen dippikastikkeiden kera.

Yllättäviä makuja vihanneksista

Myös pehmeämmät vihannekset sopivat erinomaisesti suolaisiin sipseihin. Erityisesti lehtikaali on löytänyt tiensä suomalaisiin keittiöihin ja lehtikaalisipseistä tullut monen perheen terveellinen naposteltava.

Samalla periaatteella, helposti uunissa paahtamalla valmistuvat sipsit myös esimerkiksi fenkolista, kiinankaalista ja pinaatista.

Enemmän vettä sisältävät vihannekset kuten tomaatti ja kesäkurpitsa kannattaa valmistaa uunin sijasta kasvikuivurissa. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi tai tomaatti noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi, lado ne kuivurin levyille ja mausta suolalla ja esimerkiksi kuivatuilla yrteillä. Kuivaa 50 asteessa 8-12 tuntia tai kunnes vihannekset ovat rapeita.