Ympäristöystävällisempää syömistä

Ympäristöystävällisempää syömistä

Päivitetty 22.11.2017

Merkittävin keino, jolla yksittäinen ihminen voi vähentää omien ruokailutottumustensa ympäristövaikutuksia, on vähentää ruokahävikkiä. Toinen keino vaikuttaa ympäristöön on vähentää lihansyöntiä.

Hävikki pienemmäksi

Aina kun syömäkelpoista ruokaa heitetään pois, on kaikki siihen liittyvät ympäristövaikutukset koko tuotantoketjussa ja valmistuksessa aiheutettu turhaan. Jokainen voi vaikuttaa hävikin syntyyn vähentämällä pois heitettävän ruoan määränsä minimiin. Esimerkiksi tähteeksi jääneestä bolognesekastikkeesta syntyy nachovuoka tai linssikeitto, yli jääneet keitinperunat voi käyttää salaateissa ja tummuneista banaaneista syntyy smoothie tai lettuja. Lue lisää käytännön vinkkejä hävikin vähentämiseen kotona! 

Suunnittelemalla ateriat ja kauppalistan etukäteen voi välttää turhia ostoksia ja ruoan pilaantumista kotona. Olethan jo kokeillut K-Ruoka-mobiilisovellusta, jonka avulla tämä on erityisen helppoa ja kätevää!

Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia

Merkittävä yksittäinen keino vähentää oman syömisen ympäristövaikutuksia on vähentää lihan osuutta omassa ruokavaliossa. Naudanlihan aiheuttama ympäristökuorma on jopa viisinkertainen kasvisruokaan verrattuna ja kolminkertainen possuun tai broileriin verrattuna.

Motivan Saa syödä -sivustolta voi tutustua syömisen ympäristövaikutuksiin tarkemmin ja K-Ruoka.fistä löydät laajan valikoiman kasvisruokareseptejä kokeiltavaksesi.

Arjen ostoslistoja suunnitellessa on hyvä pohtia kuinka paljon liharuoista voisit korvata kasviksilla, pavuilla, linsseillä, pähkinöillä tai kestävästi pyydetyllä kalalla. WWF:n kalaoppaasta voit hetkessä tarkistaa, mitkä kalalajit ovat kestäviä vaihtoehtoja.

Liharuoissakin voit korvata osan lihasta esimerkiksi linsseillä tai vaikka soijarouheella. Kotimaisia proteiinilähteen vaihtoehtoja ovat herneet ja härkäpavut, tai uusi trendiherkku nyhtökaura. Myös maitotuotteiden sijaan kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia kasvipohjaisia tuotteita, kuten kaura- tai soijajuomia, -kermoja ja -jogurtteja. Näiden tuotteiden valikoima on kasvanut niin huimasti viime vuosina, että varmasti jokainen voi löytää uuden suosikin!

K-Ruoka ja MTV3:lla näytettävä Mitä tänään syötäisiin? -ohjelma käyttävät kanavissaan #kasviskeskiviikko-tunnusta kannustamaan ihmisiä tutustumaan erilaisiin kasvisruokavaihtoehtoihin. Kannattaa seurata K-Ruokaa esimerkiksi Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa!

EKOenergialla valmistettu ruokajuoma

Aikuisten ympäristöystävälliseksi ruokajuomaksi sopii Pirkka-sarjan uutuus. Saimaan Juomatehdas valmistaa Pirkka Parhaat Amber Ale -olutta Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimalla EKOenergialla. Kaikki yrityksen tuotteet ovat kierrätettäviä ja valmistetaan uusiutuvista energiamuodoista tuotetulla sähköllä. Lue lisää Saimaan Juomatehtaan sitoutumisesta kestävän kehityksen periaatteisiin.