K-Ruoka Awards 2016 voittajat

K-Ruoka Awards 2016 voittajat

K-Ruoka Awards palkitsi 5.11.2016 ensimmäistä kertaa ruokamaailman parhaat uutuudet, kiinnostavimmat ihmiset ja puhuttavimmat ilmiöt seitsemässä kategoriassa. Voittajat selvisivät yleisöäänestyksessä, jossa annettiin yhteensä lähes 232 000 ääntä.

Kaikkien kategorioiden voittajat on valittu yleisöäänestyksellä, joka oli käynnissä lokakuussa K-Ruoka.fissä. Yhteensä äänestyksen aikana ääniä annettiin lähes 232 000 kappaletta. 

 • Ruoka kiinnostaa ehkä enemmän kuin koskaan. Se ei ole vain ruokaa, joka täyttää vatsan, vaan tarinoita pienviljelijöistä, yrittäjyydestä, tai tiedonjanoa uusimmista villityksistä ja hittituotteista. Suomessa tehdään ruokaan liittyen upeita asioita ja innovaatioita, joiden tekijät ansaitsevat kunnianosoituksen, kertoo markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon päivittäistavaratoimialalta.

Kilpailun voittajat 

Vuoden uutuustuote: Fazer juuresleivät

Fazer

Vuoden uutuustuote on ajankohtainen tuote, joka vastaa johonkin vallalla olevaan ruokatrendiin, on uusi innovaatio tai on vuoden aikana puhututtanut kuluttajia. Ehdokkaina tässä kategoriassa olivat Fazer juuresleivät, Pirkka maidottomat jäätelöt ja Apetit Mix & Wok. Kategoriassa annettiin 31091 ääntä, joista Fazerin juuresleivät sai 49,9%. 

Juureksilla rikastetut leivät valtasivat tänä vuonna tilaa leipähyllyistä. Fazerin juuresleivissä kolmasosa jauhoista on korvattu juureksilla ja pavuilla. Palkitut leivät on kehitetty yhdessä kuluttajien kanssa suomalaiseen makumaailmaan sopiviksi. Kuvassa Fazer Leipomoiden Suomen tuotekehitysjohtaja Heli Anttila ja Brand & Portfolio Manager Laura Siltanen

Vuoden lähituottaja: Pesolan pihviliha

Pesola

Vuoden lähituottaja on paikallinen tuottaja, jonka erinomaisuudesta koko Suomen pitäisi tietää. Ehdokkaina tässä kategoriassa olivat Pesolan pihviliha, Kolmen kaverin jäätelö ja Riitan herkku. Kategoriassa annettiin 43539 ääntä ja kilpailu oli viime hetkeen asti äärimmäisen tiukka. Voiton vei Pesolan pihviliha 34% äänistä. 

Savolainen Pesolan Pihviliha myy vain omalla tilalla syntyneiden ja kasvaneiden nautojen lihaa. Aitous, hyvä ruokinta, otolliset kasvuolosuhteet ja Niskasen Antin yhteisöllinen toiminta tuottivat voiton tässä tiukassa kilpailusarjassa. 

Vuoden K-Ruoka yhteistyöblogi: Pala kakkua, kauppias Mari Koenkytö

Mari

Vuoden K-Ruoka -blogi tarttuu rohkeasti ilmiöihin ja trendeihin. Ehdokkaina tässä kategoriassa olivat Pala kakkua, Beach House Kitchen ja Vaaleanpunaisessa hirsitalossa. Ääniä annettiin kategorian ehdokkaille yhteensä 29698, joista 43,2% keräsi Loimaan K-citymarket-kauppiaan Mari Koenkydön Pala kakkua blogi.

K-citymarket Loimaan kauppias Mari Koenkydön Pala Kakkua -blogissa on kotoisia ja helppoja perusruoka- ja leivonnaisreseptejä. Blogin suosituimmaksi reseptiksi on noussut Marin Nutella-juustokakku. Kauppias iloitsee, kun saa asiakkailta kiitosta onnistuneista resepteistä. 

Vuoden paikallinen ruokavaikuttaja: Teppo Ylä-Hemmilä, Viipurilainen Kotileipomo

Teppo

Paikallinen ruokavaikuttaja on edistänyt kotiseutunsa ruokakulttuuria ja hänellä on asiantuntemusta, asennetta ja näkemystä ruoasta. Kategorian saamista 31031 äänestä 41,9% sai voiton napannut Teppo Ylä-Hemmilä. Ehdokkkaina olivat myös kauppiaat Ilari ja Teemu Tikkala sekä Gold & Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen.  

Perheyrittäjä Teppo Ylä-Hemmilä on julistanut leipureidensa kanssa leipävallankumouksen, jonka tarkoituksena on palata leivän leipomisen juurille. Teppo on myös Puhtikauravoimajuomajauheen isä ja uudenlaista ajattelua edustava paikallinen vaikuttaja. 

Vuoden Pirkka: Majakanvartija

Mjakanvartija

Vuoden Pirkka on henkilö, joka toimii Pirkan arvojen mukaisesti: Hän on kaikin puolin reilu ja rehti, edistää hyvinvointia ja nauttii hyvästä ruoasta. Kategoriqan voiton vei 41,5% annetuista äänistä Pirkan joulufilmin majakanvartija-hahmo. Ehdolla olivat myös koripallovalmentaja Hanno Möttölä ja vloggaaja Mmiisas.

Pirkka joulufilmissä majakanvartijaa näytellyt Teemu Potapoff tuumii roolihahmonsa olevan eräänlainen uuden ajan joulupukki, joka omalla toiminnallaan luo perinteitä ja edistää hyvän joulumielen syntymistä kutsuen monimuotoiset ruokaseurueet katsomaan jouluvalojen syttymistä. 

Vuoden K-ruokakauppa: K-supermarket Jakomäki

Jakomäki

Suomen parhaassa ja inspiroivimmissa K-ruokakaupassa käyminen on elämys. Kaupassa on ystävällisin asiakaspalvelu, laatua pursuavat tuoreosastot ja sinulle sopiva tuotevalikoima paikallisin erikoisuuksin. Kategoriassa annettiin 34039 ääntä, joista huikeat 41,5% sai K-supermarket Jakomäki. 

Kauppias Tomi Utti on erityisen ylpeä kauppansa hyvästä työilmapiiristä ja lihatiskistä. Tarjonnasta löytyy erikoisuuksia, kuten sammakonreisiä, kengurua ja krokotiiliä. Yleisön ehdokkaita finalisteiksi olivat myös K-supermarket Torpparinmäki ja K-citymarket Kupittaa.

Vuoden ruokailmiö: Nyhtökaura

Ruokailmiö

Vuoden ruokailmiö mullisti ruokamaailmaa vuonna 2016 ja on helpottanut merkittävästi monen arkea. Ehdokkaina tässä kategoriassa olivat Nyhtökaura, tuottajalle kiitos -toimintamalli ja hävikkiviikko. Kategoriassa annettiin ääniä yhteensä 31833 ja voittoon nousi Nyhtökaura 41,8% äänistä.

Suomalainen innovaatio, nyhtökaura on lihan rakennetta muistuttava vegaaninen vaihtoehto, jonka suosio yllätti monet. Ekologisesti valmistettu nyhtökaura on ympäristöystävällinen valinta, ja se vastaa trendinä oleviin proteiini- ja kasvisruokabuumeihin. Tuotteessa on noin 30 prosenttia proteiinia, mikä on enemmän kuin esimerkiksi kananrinnassa. Kuvassa Maija Itkonen ja Reetta Kivelä

Ruokailmio

Erityismaininta K-supermarket Torpparinmäen Tikkalan veljeksille 

K-Ruoka Awardsin tuomaristo palkitsi lisäksi erityismaininnalla K-supermarket Torpparinmäen kauppiasveljekset Ilari ja Teemu Tikkalan innokkaasta toiminnasta ja aktiivisesta some-käyttäytymisestä K-Ruoka Awardsin kampanjoinnissa. K-supermarket Torpparinmäki oli ehdolla kahdessa kategoriassa ja keräsi yhteensä yli 20.000 ääntä. 

Kiitos äänistänne! K-Ruoka Awards -gaala sekä voittajien haastattelut ovat myös jälkikäteen nähtävissä K-Ruoan Facebookissa!

K-Ruoka Awardsin säännöt >>

Vuoden ruokailmiö -ehdokkaat

  Vuoden lähituottaja -ehdokkaat

   Vuoden K-ruokakauppa -ehdokkaat

    Vuoden paikallinen ruokavaikuttaja -ehdokkaat

     Vuoden uutuustuote -ehdokkaat

      Vuoden K-Ruoka blogi -ehdokkaat

       Vuoden Pirkka -ehdokkaat