Pesolan Pihvilihan Antti Niskasen: Voitto oli iso juttu pientuottajalle

Pesolan Pihvilihan Antti Niskasen: Voitto oli iso juttu pientuottajalle

Julkaistu 11.5.2018

Pesolan Pihviliha valittiin vuoden lähituottajaksi vuonna 2016 K-Ruoka Awardseissa. Puoli vuotta voiton jälkeen kysyimme Pesolan Pihvilihan isännän, Antti Niskasen tunnelmia.

”Edelleen olen kyllä vähän ihmeessäni voitosta, oli se sen verran hieno juttu. Ensin en meinannu kokonaan uskoakaan asiaa”, toteaa kesälaitumilta tavoitettu Pesolan isäntä Antti Niskanen.

Niskanen oli itse mukana kisassa täydellä sydämellä.

”Minulla oli hyvät tukijoukot, joten pistettiin itsekin vettä myllyyn, kun kerran ehdolla olin. Voitto tuntu mahtavalta, varsinkin kun voitettiin kaksi isompaa tuottajaa pienenä ja todella paikallisena toimijana. Iisalamessa ja Runnilla juhlittiin”, naurahtaa Niskanen.

Lihaa läheltä

Pesolan Pihviliha on puhtaassa runnilaisessa maisemassa, kotona syntynyttä ja kotona kasvatettua lähilihaa, joten sen tuotteita voi nauttia turvallisin mielin. Lihantuottajana Pesolan tilalle on tärkeää, että eläimet kasvavat puhtaassa ympäristössä luonnollisin menetelmin. Pesolan tilalla pelloilla on harjoitettu luomuviljelyä jo pian 20 vuotta. 

Pesolan Pihviliha erottuu muista karjatiloista paitsi tuotteillaan myös Niskasen someviestinnällä. Niskanen tekee sitä omintakeisella tyylillään ja paksulla Savon murteella. Tilaa seuraa Facebookissa lähes 5000 ihmistä. Pesolan pihvilihan ja Antti Niskasen kuulumisia voi seurata Facebokissa

Pienesti aloittanut Pesolan tila on kasvanut vuosikymmenten varrella useamman sadan naudan tilaksi. Parasta työ on Niskasen mukaan silloin, kun löytyy uusia markkinoita ja homma nytkähtää vähän eteenpäin.

”Töitä tilan kasvattaminen on teettänyt, mutta minulla on tämä sillä tavalla veressä, että sitä tekee vain eikä ajattele.”

Lihalla ei ole luomusertifikaattia, mutta pelloilla kasvaa luomurehua. Niskasen mukaan on myös välttämätöntä, että eläimillä on hyvät oltavat, sillä se vaikuttaa lihan laatuun ja makuun. Lähituotannon puolesta Niskanen liputtaa, sillä silloin asiakas tietää ostavansa laatua. 

”Vastuu on meikäläisellä, kun välissä ei ole isoja toimijoita.” Niskasella ei ole suuria visioita tulevasta, mutta lähituottajana pärjää hänen mukaansa parhaiten panostamalla laatuun ja palveluun. Pesolan pihviliha keskittyy suoramyyntiin, mutta tuotteita saa myös K-ruokakaupoista Pohjanmaalta Etelä-Suomeen asti.

Mitä kisa toi mukanaan?

Voiton myötä kiinnostus Pesolan Pihvilihan tuotteita kohtaan kasvoi.

”Kyllähän sitä näkyvyyttä tuli aika hyvin paikallisesti ja valtakunnallisestikin. Noin kymmenisen kauppaa on ottanut lihat valikoimiin ja myyntikin on kasvanut. Nyt meiän pihvilihhoo sua muutamasta piäkaapunkiseuvun kaapastakin.”

”Täytyy olla tyytyväinen, että pieni tuottaja saapi tämmöisen voiton ja vielä syrjäseudulle, ettei kaikki tapahdu vain isoissa kaupungeissa.”