Gluteeniton ruokavalio - valitse viljoja valikoiden

Gluteeniton ruokavalio - valitse viljoja valikoiden

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat keliaakikot, mutta jotkut välttelevät gluteenia muistakin syistä. Poimi ostoslistallesi sopivia viljoja sekä gluteenittomia tuotteita.

Vehnä, ohra ja ruis sisältävät varastoproteiineja, gliadiinia sekä gluteniinia, joista gluteeni muodostuu. Gluteenilla on tärkeä rooli muun muassa taikinan sitkon muodostumisessa.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat keliaakikot sekä ihmiset, jotka sietävät gluteenia huonosti tai välttelevät sitä muista syistä.

Sopivat viljat

Gluteeniton ruokavalio ei sisällä vehnää, ohraa, ruista eikä mitään näitä viljoja sisältäviä ruokia tai elintarvikkeita. Ruokavaliosta poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten maissilla, riisillä, tattarilla ja hirssillä.

Gluteenittomat tuotteet

Elintarvikkeet jaotellaan gluteenittomiin ja erittäin vähägluteenisiin tuotteisiin. Gluteenittomat tuotteet saavat sisältää gluteenia enintään 20 mg/kg ja erittäin vähägluteeniset 100 mg/kg.

Myös teollisesti puhdistettu vehnätärkkelys sekä gluteeniton kaura soveltuvat gluteenittomaan ruoanlaittoon. Gluteeniton kaura tarkoittaa kauraa, joka ei ole joutunut missään tuotantoprosessin vaiheessa kosketuksiin gluteenipitoisten viljojen kanssa.

Lukaisethan aina tuotteen sisällysluettelon, jos et käytä vehnätärkkelystä tai gluteenitonta kauraa.

Herkuttele gluteenittomasti

Gluteeniton ruokavalio ei suinkaan tarkoita herkutonta elämää – päinvastoin!

K-ruokakaupoista löydät monia valmiita gluteenittomia tuotteita niin arkeen kuin juhlaankin. Voit myös loihtia gluteenittomista jauhoista vaikka minkälaisia veden kielelle herauttavia herkkupaloja omassa kotikeittiössäsi.