K-Plussan säännöt ja tietosuojaseloste päivittyvät 1.11.2022. Lue lisää täältä.
Grillaamisen ABC - mitä grillaamisesta tulee tietää

Grillaamisen ABC - mitä grillaamisesta tulee tietää

Kiinnostaako grillaaminen, mutta et tiedä mistä aloittaa? Katso vinkit grillaamisen perusteisiin - miten pääset alkuun niin grillin ja grillattavien valinnassa kuin itse grillaamisessakin.

Missä aiot grillata?

Onko paikkana kesämökki, omakotitalon takapiha vai taloyhtiö, kuten rivitalon terassi tai kerrostalon parveke? Kahdessa ensimmäisessä grillata voi suhteellisen vapaasti, mutta rivitalossa ja kerrostalossa kannattaa ensimmäisenä selvittää taloyhtiön järjestyssäännöt koskien terassi- ja parvekegrillaamista. Joissain taloyhtiöissä grillaaminen on kokonaan kielletty, mutta useimmissa grillaaminen parvekkeella tai terassilla onnistuu kunhan ei häiritse muita asukkaita ja muistaa grillata turvallisesti.

Yleisissä puistoissa saa tavallisesti grillata kertakäyttögrillillä, kunhan huolehtii sille palamattoman alustan ja varmistaa grillin perusteellisen jäähtymisen grillauksen jälkeen.

Grillin valinta

Oikeanlaisen grillin valinnassa kannattaa paikan lisäksi ottaa huomioon muun muassa seuraavat asiat:

  • Kuinka monelle hengelle grillaa?
  • Kuinka usein grillaa?
  • Mikä on itselle sopiva budjetti hyvän grillin hankintaan ja ylläpitoon?

Grillin valintaopas auttaa päättämään, sopiiko itselle parhaiten kaasugrilli, hiiligrilli vai sähkögrilli.

Kannattaa tutustua myös siihen, mitä ovat suora ja epäsuora grillaus ja kumpaa tapaa kannattaa grillatessa käyttää – vai kenties molempia?

Miten grilliä käytetään?

Aivan ensimmäiseksi kannattaa perehtyä oman grillin käyttöohjeeseen, josta löytyy perusteelliset ohjeet grillin käyttöön. Helppokäyttöisin on sähkögrilli, joka ei vaadi muuta kuin pistokkeen laittamisen seinään ja katkaisijan painalluksen.

Kaasugrilli puolestaan tarvitsee erillisen kaasupullon ja matalapainesäätimen mutta ei lainkaan sähköä, jolloin se on kätevä vaihtoehto esimerkiksi mökkirannassa. Kaasupullo tulee muistaa avata ja sulkea grillatessa ja sen säilytykseen liittyy tiettyjä rajoituksia. Lue lisää nestekaasusta.

Hiiligrilliä kutsutaan usein hifistelijöiden suosikiksi, koska sen käyttö sytyttämisestä lähtien on omanlaistaan taidetta - tosin niin on ruoan makukin. Hiiligrillin sytyttäminen tapahtuu sytytysnesteellä tai piippusytyttimellä ja grilliin voi valita joko hiiliä tai brikettejä.

Tärkeimmät grillaustarvikkeet

TOP 3 tarvikkeet ovat ovat grillipihdit, grillihaarukka sekä grillauslasta. Lihaa grillatessa myös paistolämpömittari voi olla hyödyllinen. Halsteri on erinomainen grillauksen apuväline niin kalalle kuin kasviksillekin - myös avotulella. Marinadiastia ja grillisuti ovat tarpeen kun grillattavien ruokien pintaan sivellään maustekastikkeita.

Trenditietoinen grillaaja hankkii nyt myös hampurilaispihvipuristimen sekä pizzakiven. Savustaminenkin onnistuu grillissä kun hankit pienen savustuslaatikon tai rasian savustuspuruille. Muista myös grillin puhdistus käytön jälkeen.

Mitä grillata?

Vastaus: grilliin sopii kaikki! Perinteisten makkaroiden lisäksi lähes kaikki on grillattavissa lihoista kasviksiin, hedelmiin ja jopa leivonnaisiin. Kesän paras grilliruoka syntyy hyvistä raaka-aineista ja niiden oikeasta käsittelystä sekä kypsennyksestä. Nyrkkisääntönä on grillaamisen aloittaminen hitaammin kypsyvistä aineksista. Grilliherkut kannattaa valita yhteensopiviksi ja pitää grillimenu yksinkertaisena, jotta ruoat saa sopivasti yhtä aikaa tarjolle.

Lue lisää grilliruoista ja grillaamisesta: