Grillaatko suoraan vai epäsuorasti?

Grillaatko suoraan vai epäsuorasti?

Päivitetty 26.4.2019

Epäsuora grillaus ja slow food ovat trendikkäitä grillauksessa. Nyt selvitetään, mitä eroa on suoralla ja epäsuoralla grillaamisella. 

Suora grillaus

Suora grillaus on yleisin tapa grillata. Jos periaatteenasi on ollut laittaa grilli kuumaksi ja liha tirisemään, olet toiminut täysin suoran grillauksen oppien mukaisesti.  Suorassa grillauksessa grillattavat tuotteet kypsyvät nopeasti kovassa lämmössä suoraan lämmönlähteen, kuten hiilien tai kaasugrillin polttimojen yläpuolella.

Suora grillaus sopii ohuille pihveille ja leikkeille, makkaroille, vartaille, kalalle ja kasviksille.

Suora grillaus

Epäsuora grillaus

Epäsuorassa grillauksessa liha kypsyy hitaasti alhaisemmalla lämmöllä. Lämpö tulee grillattavan tuotteen sivulta. Hiiligrillissä grillattavan lihan ollessa keskellä grilliä, on hiillos grillin reunoilla tai vastakkaisella laidalla grillattavasta tuotteesta. Kaasugrillissä grillattavan lihan alla oleva polttimo sammutetaan.

Epäsuora grillaus sopii mainiosti rasvaisille ja pitkää kypsennysaikaa vaativille lihoille, kokonaisille fileille sekä kokonaiselle broilerille. Kypsennysaika on pitkä, yli 15 minuuttia.

Epasuoragrillaus

Sekä että..

Usein grillatessa tarvitaan sekä suoraa että epäsuoraa grillausta. Grillaaminen aloitetaan suoralla grillauksella, jolloin lihan pintaan saadaan kaunis pinta ja makua. Tämän jälkeen liha kypsennetään loppuun epäsuorasti grillaten lihalämpömittaria apuna käyttäen.

Lisää vinkkejä suoraan ja epäsuoraan grillaukaseen tarjoaa HK:n Lihakoulu.

Opas suoraan ja epäsuoraan grillaukseen  

Lue lisää eri lihatuotteille sopivista grillausmenetelmistä ja -ajoista. Voit myös tulostaa alla olevan taulukon muistin tueksi täältä.

Grillaustaulukko

Pihvin paiston käsikirja