Grillisanasto haltuun!

Grillisanasto haltuun!

Tiedätkö mikä on briketti, chutney tai moppaus? Opettele termit ja vie grillimestaruutesi uudelle tasolle.

AVEC: Grillijuhlien seuralainen tai ruokajuoma.

BRGR: Lyhenne sanasta burger, hampurilainen.

BRIKETTI: Tasakokoiseksi muotoiltu grillihiili, joka päästää lämpöä tasaisemmin.

BUTTERFLY CHICKEN: Litistetty broileri, jonka muoto muistuttaa perhosta.

CHIMICHURRI: Eteläamerikkalainen mausteinen grillikastike, sopii myös marinadiksi.

CHIPOTLE: Savustettu ja kuivattu chilipippuri.

CHORIZO: Mausteinen, Espanjasta lähtöisin oleva makkara.

CHUTNEY: Hillomainen, grilliruoan lisäke, joka on usein makean suolainen.

COLESLAW: Amerikkalainen klassikkolisäke, joka tehdään kaalista ja porkkanasta.

Possuvartaat ja grillattu kaali 680

ENTRECÔTE: Naudan välikyljys.

FLANK STEAK: Naudan kuve.

FLATBONE: Luurivi porsaan ulko- ja sisäfileen vierestä.

FLATBREAD: Littana pannuleipä.

GRILLISUMU: Suolalla, etikalla ja sokerilla maustettu vesi, joka sumutetaan lihan päälle, jotta se pysyy mehevänä.

GLASEERAUS: Pihvin siveleminen makealla maustekastikkeella grillauksen loppuvaiheessa.

KASSLER: Porsaan niskapala.

KIMCHI: Korealainen hapatettu kiinankaali, joka sopii erityisesti possun lisäkkeeksi.

MAUSTEKAARNA: Lihan pintaan hierottavan pinta-mausteseoksen muodostama kuori, joka pitää lihan mehevänä.

MEDIUM: Lihan kypsyysaste, jossa liha on pinnalta kypsä, sisältä kiinteä ja punertava.

MOPPAUS: Grillikastikkkeen, eli moppauskastikkeen sively pintaan.

Grillatut katkaravut kuvitus

PARILA: Yleensä uritettu paistoalusta tai pannu.

PENSLATA: Yrttiöljyn tai maustekastikkeen sutiminen grillattavan päälle.

PIRI-PIRI: Portugalilainen tulinen mausteseos.

PLUMA: Porsaan etuselästä leikattava sulkamainen pala.

PORTOBELLO: Iso herkkusieni, jonka halkaisija on 10-12 cm.

RIBSI: Porsaan tai naudan kylkirivi.

RUB: Itse sekoitettu valmis mausteseos, joka hierotaan lihan pintaan.

SATAY: Kaakkoisaasialainen ruokalaji, joka valmistetaan usein broilerin vartaista ja tarjoillaan pähkinäkastikkeen kanssa.

SLOW GRILLING: Hidasta, epäsuoraa grillaamista.

SMOUKKAUS: Amerikkalainen barbecue-menetelmä, jossa liha kypsennetään epäsuorassa lämmössä ja vaihtuvalla savulla.

SPARERIBS: Porsaan kylkiluurivi, josta on poistettu rustoranka.

SURF & TURF: Lihan ja merenelävien yhdistäminen samalla aterialla.

TEMPEROINTI: Lihan lämpötilan säätämistä.

TOMAHAWK: Naudan kyljys pitkällä luulla.

WINGS: Kanan siipi.