Grillisanasto haltuun!
Tiedätkö mikä on briketti, chutney tai moppaus? Opettele termit ja vie grillimestaruutesi uudelle tasolle.
AVEC: Grillijuhlien seuralainen tai ruokajuoma.
BRGR: Lyhenne sanasta burger, hampurilainen.
BRIKETTI: Tasakokoiseksi muotoiltu grillihiili, joka päästää lämpöä tasaisemmin.
BUTTERFLY CHICKEN: Litistetty broileri, jonka muoto muistuttaa perhosta.
CHIMICHURRI: Eteläamerikkalainen mausteinen grillikastike, sopii myös marinadiksi.
CHIPOTLE: Savustettu ja kuivattu chilipippuri.
CHORIZO: Mausteinen, Espanjasta lähtöisin oleva makkara.
CHUTNEY: Hillomainen, grilliruoan lisäke, joka on usein makean suolainen.
COLESLAW: Amerikkalainen klassikkolisäke, joka tehdään kaalista ja porkkanasta.
ENTRECÔTE: Naudan välikyljys.
FLANK STEAK: Naudan kuve.
FLATBONE: Luurivi porsaan ulko- ja sisäfileen vierestä.
FLATBREAD: Littana pannuleipä.
GRILLISUMU: Suolalla, etikalla ja sokerilla maustettu vesi, joka sumutetaan lihan päälle, jotta se pysyy mehevänä.
GLASEERAUS: Pihvin siveleminen makealla maustekastikkeella grillauksen loppuvaiheessa.
KASSLER: Porsaan niskapala.
KIMCHI: Korealainen hapatettu kiinankaali, joka sopii erityisesti possun lisäkkeeksi.
MAUSTEKAARNA: Lihan pintaan hierottavan pinta-mausteseoksen muodostama kuori, joka pitää lihan mehevänä.
MEDIUM: Lihan kypsyysaste, jossa liha on pinnalta kypsä, sisältä kiinteä ja punertava.
MOPPAUS: Grillikastikkkeen, eli moppauskastikkeen sively pintaan.
PARILA: Yleensä uritettu paistoalusta tai pannu.
PENSLATA: Yrttiöljyn tai maustekastikkeen sutiminen grillattavan päälle.
PIRI-PIRI: Portugalilainen tulinen mausteseos.
PLUMA: Porsaan etuselästä leikattava sulkamainen pala.
PORTOBELLO: Iso herkkusieni, jonka halkaisija on 10-12 cm.
RIBSI: Porsaan tai naudan kylkirivi.
RUB: Itse sekoitettu valmis mausteseos, joka hierotaan lihan pintaan.
SATAY: Kaakkoisaasialainen ruokalaji, joka valmistetaan usein broilerin vartaista ja tarjoillaan pähkinäkastikkeen kanssa.
SLOW GRILLING: Hidasta, epäsuoraa grillaamista.
SMOUKKAUS: Amerikkalainen barbecue-menetelmä, jossa liha kypsennetään epäsuorassa lämmössä ja vaihtuvalla savulla.
SPARERIBS: Porsaan kylkiluurivi, josta on poistettu rustoranka.
SURF & TURF: Lihan ja merenelävien yhdistäminen samalla aterialla.
TEMPEROINTI: Lihan lämpötilan säätämistä.
TOMAHAWK: Naudan kyljys pitkällä luulla.
WINGS: Kanan siipi.