Slow food – helppo ja herkullinen trendi

Slow food – helppo ja herkullinen trendi

Julkaistu 4.4.2018

Slow food eli matalalla lämmöllä ylikypsäksi haudutettu ruoka on yksi tämän kesän ruoanlaitto- ja grillaustrendeistä. Maltti on valttia slow foodeja kokatessa, mutta lopputulos on odotuksen arvoinen.

Slow foodin ajatuksena on valmistaa herkullista ruokaa helposti, mutta ajan kanssa ja edullisia ruhonosia hyödyntäen. Kun ruhonosat hyödynnetään ruoanlaitossa kokonaisvaltaisemmin, vähenee samalla myös hävikki. 

Helppo kokata, vaikea pilata

Slow foodia valmistettaessa maltti on valttia ja epäonnistuminen vaikeaa. Ruoan hidas kypsennys vaatii kokilta lähinnä kärsivällisyyttä. Slow foodin ajatuksena on, että ruoka kypsennetään tarkoituksella ylikypsäksi matalassa lämpötilassa yleensä uunissa hauduttaen. Lopuksi liha voidaan siirtää vielä grilliin saamaan väriä ja makua.

Slow food -ruokiin sopivat parhaiten rasvaisemmat ja hieman edullisemmat ruhonosat, kuten porsaan kassler, lampaan paisti tai naudan rinta. Luulliset lihat, kuten esimerkiksi porsaan ja naudan kylkirivit, härän häntä ja lampaan potka sopivat myös hyvin slow foodiksi.

Hitaasti kypsennettävistä ruhonosista valmistat vaikkapa tunnetuimman slow food -reseptin, hittiherkku nyhtöpossun eli pulled porkin. Revitty lammas eli pulled lamb ja nyhtökana eli pulled chicken ovat myös hyviä vaihtoehtoja kesän grillijuhliin. Aluksi uunissa kypsennetyistä tai vedessä keitetyistä naudan tai possun kylkipaloista kokkaat grillissä herkullisia ribsejä. Pitkää savustaen valmistuu murea pastramihärkä, joka tarjoillaan savumajoneesin kanssa.