Vegeproteiinien grillaus on tosi helppoa, kunhan muistat pari juttua. Vegaaniset pihvit ja makkarat kannattaa grillata epäsuoralla lämmöllä, jotta pinta ei pala. Lue tuotteen kypsennysohje pakkauksesta ennen grillausta, sillä paistoajat vaihtelevat.
Kasviproteiineissa on usein niukalti rasvaa, joten harjaa ja öljyä grilli hyvin, jotta herkut eivät tarraa kiinni. Voit tarvittaessa sivellä öljyä myös pihvien pintaan. Jos grillaat kasvissyöjälle ja aiot hiillostaa samassa grillissä myös lihaa, kypsennä vegeherkut erillään, jotta niihin ei tartu lihasta jääneitä murusia.
Burgereita joka lähtöön
Jos tykkäät Nyhtökaurasta, tykkäät varmasti myös Gold&Green Nyhtökaura® Grande hampurilaispihvistä (160 g/2 kpl), sillä se maistuu tutulle nyhtikselle pihvin muodossa. Hampurilaissämpylän väliin sopivaa kaura-papuproteiinipihviä grillataan noin viisi minuuttia. Pihvi pysyy hyvin koossa.
Hampurilaisravintoloista tuttu kulttituote Moving Mountains pihvi (227 g/2 kpl) on pompannut kauppojen pakastealtaisiin. Todella lihaisan oloinen herneestä, vehnästä ja soijasta valmistettu pihvi jää sisältä mehukkaaksi. Nosta pihvit jäisinä kuumalle, öljytylle parilalle ja paista noin 5 minuuttia per puoli. Paksu pihvi ei tarvitse paljon lisukkeita kaverikseen ja sillä lähtee myös sudennälkä.
Pouttu Muu burgerpihvi (240 g/2 kpl) hämmentää lihaisalla värillään, mutta ei huolta, sävy on peräisin punajuuresta. Gluteenittomat hernepohjaiset pihvit nostetaan kylmälle, öljytylle parilalle ja paistetaan noin 5 minuuttia per puoli. Pihvi jää punaiseksi sisältä, mutta pinta ruskistuu.
Eurooppalaisesta soijasta valmistetut gluteenittomat VegMe BBQ-Burgerit (240 g/2 kpl) ovat raakoina pehmeitä, joten niitä on helppo painella halutessa ohuemmiksi. Näissä pihveissä on kunnolla rakennetta. Hieman karamellinen maku sopii mainiosti suolaisten hampurilaistäytteiden, kuten suolakurkkujen kaveriksi. Sivele pihvit kevyesti öljyllä ja grillaa 3-4 minuuttia per puoli ennen hamppareiden kokoamista.
Hodari kahdella nakilla, kiitos!
Tykkäätkö nakeista? Auringonkukansiemen- ja herneproteiinista valmistettu VegMe kasvismakkara (350 g/5 kpl) on rakenteeltaan tasainen ja maultaan lempeä eli täydellinen nuotio- tai yömakkara.
Jos pidät voimakkaammista mauista, saman sarjan VegMe chorizo (350 g/5 kpl) on kivan tuhti ja tulinen kaveri, aivan kuten esikuvansakin. Kuoreton makkara saa makua kylmäsavustetusta vedestä ja fermentoidusta sipulista. Kuumenna VegMe-makkaroita 3-4 minuuttia, ei kuitenkaan suoralla tulella.
Kasvipohjainen Moving Mountains sausage -pakastevegemakkara (228 g/4 kpl) on valmistettu herneistä, osterivinokkaasta, vehnästä ja soijasta. Maukkaassa ja sopivan rasvaisessa pötkössä on rouhea, jopa ryynimakkaramainen purutuntuma ja napsahtava kuori. Nämä tirisevät grillissä uskottavasti. Paista jäisiä makkaroita reilussa öljyssä noin 8 minuuttia liikutellen, kunnes niiden pinta muuttuu punaisesta kauniin ruskeaksi.
Reilusti rapeutta
Älä unohda grillin vieressä lojuvaa muurikkapannua tai grillin tasaista parilaa, sillä ne ovat oivia välineitä kasvipohjaisille muruille ja suikaleille.
Verso Beanit Lempeä sitruuna (250 g) on suomalaisesta härkäpavusta valmistettu kiinteä suikale, jonka voi paistaa tosi rapsakaksi. Suikale sopii pitaleivän väliin, kesäkaaliwokkiin tai grillisalaatin proteiiniksi. Jos tykkäät rapeasta suutuntumasta, paista suikaleet sellaisenaan rapeaksi öljyssä ja kääntele wokkiin vasta lopuksi.
Monelle jo tuttu kypsä gluteeniton härkäpapuvalmiste Verso Härkis original (250 g) muistuttaa rakenteeltaan jauhelihaa. Paista muurikassa tai pannulla grillin kaasupolttimon päällä ja käytä jauhelihan tapaan vaikkapa kesäisten tortillojen täytteenä.
Hieman makea soijapavuista valmistettu VegMe Pulled Original -suikale (300 g) sopii hyvin aasialaishenkisten leipien täytteeksi. Nyhtösuikaleita voi syödä kylmänä tai kuumana, mutta erityisen hyviä ne ovat öljytilkassa paistettuna.