Savustuspussi, savustuspönttö vai sähkösavustin?

Savustuspussi, savustuspönttö vai sähkösavustin?

Savustaminen onnistuu savustuspussilla, savustuspöntössä ja sähkösavustimella. Lue alta vinkit eri laitteiden käyttöön.

Savustuspussi

Savustuspussi on monipuolinen, nopea ja helppo tapa savustaa. Se toimii kaupunkioloissakin, sillä savustuspussin voi laittaa grillin lisäksi myös uuniin tai vaikkapa takkaan. Savun haju ei juurikaan leviä pussin ulkopuolelle. Savustuspussissa savustuvat kala, liha, kana ja kasvikset.

Savustuspussi on foliopussi, jonka pohjalla on savustukseen soveltuvaa leppälastua tai esimerkiksi hickory-lastua. Leppälastut antavat ruoalle perinteisen suomalaisen, hieman miedomman savun maun. Hikkoripuun lastuista muodostuu ruokaan amerikkalaiselle savustamiselle ominainen BBQ-maku.

Esilämmitä grilli tai uuni kuumaksi ennen savustuspussin sinne asettamista. Kun savustat hiili- tai kaasugrillissä, varmista, että grillissä ei ole enää liekkejä. Savustuspussi ei sovellu avotulelle, joten se on aina asetettava ritilän päälle. Puolen kilon savustettava valmistuu savustuspussissa noin 40 minuutissa, riippuen siitä savustatko kalaa, lihaa vai kasviksia.

HickorylastuLeppälastu

Savustuslaatikko eli savustuspönttö

Kalan savustajan paras ystävä on savustuspönttö tai savustuslaatikko. Savustuspönttöjä on perinteisesti rakennettu itse. Jos et halua rakentaa itse savustuspönttöäsi, helpoin tapa on hankkia esimerkiksi savustuslaatikko, joka kokonsa ansioista sopii useimpiin kaasugrilleihin ja toimii myös avotulella.

Laita laatikon pohjalle leppälastua sekä halutessasi hieman katajaa antamaan makua. Koska savustaminen ei anna kalalle väriä, voit lisätä lastujen päälle muutaman sokeripalasen. Aseta savustettavat kalat laatikon sisällä olevalle ritilälle, laita kansi päälle ja lukitse se. Varmista että käytät matalaa liekkiä, et roihua. Puoli kiloa kalaa valmistuu noin 20 minuutissa.

Savustuslaatikko

Sähkösavustin

Sähköllä toimiva savustuspönttö, eli sähkösavustin, ei juurikaan päästä savua. Laite palvelee myös uunina, kun jätät savustamiseen tarkoitetut lastut pois. Sähkösavustimessa savustat mitä tahansa, kalaa, lihaa tai kasviksia.

Savustimen vastusten yläpuolelta löytyy purupelti. Ripottele sille leppäpurua, ja jos kaipaat savustettavaan ruokaan väriä, lisää purujen päälle muutama pala sokeria. Aseta kala tai liha ritilälle. Sulje kansi ja aseta pistoke maadoitettuun pistorasiaan. Savustusaika kalalle on määrästä ja koosta riippuen 20-60 minuuttia. Kun nahka, selkäevä ja ruodot irtoavat helposti, kala on kypsää.