Vegegrillauksen väriloistoa

Vegegrillauksen väriloistoa

Vierailu grillissä tekee vihanneksista ja hedelmistä vastustamattomia. Lue vinkit kesäisen kepeiden herkkujen valmistukseen.

Vegegrillaus on nyt pinnalla ja ei mikään ihme, sillä kevyt grillikäsittely tekee vihanneksista vastustamattomia alku- ja pääruokia tai lisukkeita. Lämpimät grillatut hedelmät sopivat lisukkeeksi aterialle tai makean suussa sulavaksi jälkiruoaksi. Kokoa erilaisista grillatuista vihanneksista ja hedelmistä väriloistoa sädehtivä tarjoilulautanen. Mitä enemmän värejä lautaselta löytyy, sitä parempi!

Grillikasvisten klassikot

Monet grilliklassikoista valmistuvat käden käänteessä. Puolikkaat tomaatit kypsyvät nopeasti – mausta pippurilla ja halutessasi vaikkapa pestolla, tai gratinoi vuohenjuustolla. Grillattu tomaattisalaatti taas saa lisää makua grillauksen jälkeisestä marinoinnista.

Paprikat voi valmistaa kokonaisina, jolloin grillaamisesta tummunut pinta on helppoa kuoria pois kypsennyksen jälkeen. Paprikan voi myös leikata palasiksi ja grillata sellaisenaan tai asettaa paloja vartaisiin.

Grillattu tuore tankoparsa on yksinkertaisuudessaan grilliherkkujen kuninkaita. Käytä pikaisesti grillissä ja tarjoa esimerkiksi parmankinkun tai reilun voinokareen kanssa.

Maissintähkät saavat grillissä kypsyessään herkullisen makean maun. Tarjoile sellaisenaan tai vaikkapa harissamaustevoilla siveltynä.

Munakoiso ja kesäkurpitsa grillautuvat parhaiten tukeviksi viipaleiksi leikattuina. Munakoison makua voi halutessaan tiivistää itkettämällä ennen grillausta. Ripottele munakoison pinnalle suolaa ja pyyhi lopuksi pintaan noussut neste pois talouspaperilla. Viipaleet kannattaa marinoida tai sivellä öljyllä ennen kypsentämistä.

Maustetut makupalat

Foliokääreessä kypsentämällä valmistuvat mehukkaat täytetyt tai marinoidut herkut. Herkkusienet saavat maistuvan täytteen, kun poistat sienen jalan ja täytät sienen tuorejuustolla. Foliokääre estää sienen kuivahtamisen. Voit myös kääriä täytetyt herkkusienet graaviloheen tai pekoniin. Vegaanille taas maistuvat lehtikaalipestolla täytetyt herkkusienet.

Sipulit ja varhaiskaali sopivat myös hyvin grillissä valmistettaviksi. Leikkaa sopivankokoisia lohkoja ja kiedo folioon vaikkapa voilla, valkosipulilla ja pippurilla maustettuina. Kypsennä grillissä kunnes lohkot ovat sopivan pehmeitä nautittaviksi. Grillattu kurkku saa makua valkosipulista, hunajasta ja mintusta. Pikkusalaatit maustetaan grillauksen jälkeen balsamiviinietikkakastikkeella ja ripauksella parmesanjuustoa.

Hedelmät grillissä entistä makeammiksi

Vihannesten lisäksi hedelmät nauttivat grillin lämmöstä ja niiden makea ominaismaku vain korostuu kevyen grillikäsittelyn ansiosta. Grillatut hedelmät käyvät vihannesten tapaan grilliruokien lisukkeeksi tai jalostuvat hetkessä grilliaterian makeaksi päätökseksi kun tarjoat ne lämpiminä vaniljajäätelöpallon kera.

Grillattu ananas on monikäyttöinen lisuke, sillä se sopii hyvin niin kanan kuin lihankin seuraksi ja toimii erinomaisesti jälkiruokana. Kokeile vaihteeksi myös käyttää vesimelonia grillin kautta.

Grillatut verigreipit ja nektariinit toimivat ihanan kevyinä jälkiruokina. Puolita verigreippi, lisää puoliskoille hieman sokeria ja anna grillautua hetki niin, että puoliskot saavat hieman väriä. Sivele nektariinin puolikkaat kevyesti rypsiöljyllä ja grillaa pehmeiksi.

Sujauta hedelmiä vartaisiin ja tarjoa grilliaterian päätteeksi grillattua hedelmäsalaattia. Voit tarjota hedelmät suoraan vartaista tai sekoittaa lopuksi kulhossa hedelemäsalaatin tapaan. Tarjoa jäätelön kanssa.

Kepeän kesäiset grillivihannekset

Hedelmäisiä makuja grillistä

Sinua saattaisi kiinnostaa