Viisi vinkkiä marinointiin

Viisi vinkkiä marinointiin

Ota haltuun viisi vinkkiä marinoinnista ja grillattavat maistuvat tuplasti paremmalta.

1. Happo

Marinoinnin tarkoitus on ensisijaisesti maustaa liha. Käytä happona viinietikkaa tai sitruunan tai limetin mehua. Valkoviini tuo kalaan tyyliikkään säväyksen. Toisin kuin usein ajatellaan, itse tehty marinadi ei mureuta lihaa kuin aivan pinnalta, sillä marinointiaika on suhteellisen lyhyt.

2. Öljy

Öljy antaa paitsi täyteläistä makua, tuo marinadiin massaa ja estää lihan pintaa palamasta kypsennettäessä. Simppeleimmän marinadin kaava on 1 dl öljyä, ½ dl happoa ja 2 rkl soijakastiketta.

3. Mausteet

Lisää mausteita kolmea sorttia: suolaa, sokeria ja varsinaista maustetta. Ilman suolaa marinadi ei maistu miltään, ja sokeri pyöristää maun. Sokerin sijaan voit myös käyttää hunajaa tai siirappia.

Tuoreet yrtit ja valkosipuli tuovat välimerellistä makua. Savupaprika puolestaan korostaa grillin savuista makua.

4. Yllätykset

Grilliruoka ei koskaan ole vain ruokaa, joten toki haluat tehdä taidonnäytteestäsi puheenaiheen. Siispä lisää marinadiin jokin yllättävä ainesosa: Korvaa sitruuna suosikkioluellasi ja tarjoa sitä myös ruoan kanssa. Tee trendikäs broilerin marinadi yrteillä maustetusta piimästä tai majoneesista. Tai muussaa marinadiin kiivi ja kerro, että sen peptidit pilkkovat lihan proteiineja ja nopeuttavat lihan mureutumista toisin kuin tavallinen marinadi.

5. Tekniikka

Lihan on oltava kokonaan uppeluksissa. Kätevintä on laittaa liha ja marinadi tiiviisti kaksinkertaiseen muovipussiin ja käännellä pussia pari kertaa marinoinnin aikana. Mitä pidempään marinoit, sitä syvemmälle liha maustuu. Sopiva aika on yön yli jääkaapissa tai hätätilassa puolisen tuntia huoneenlämmössä. Muista pyyhkiä marinadi pois ennen grillaamista, ettei se pala.

Oikaise jälkimarinadilla

Jos haluat maksimoida maun ja minimoida ajankäytön, marinoi liha vasta grillaamisen jälkeen. Upota grillattu liha yrttikylpyyn, jolloin maku jää voimakkaana lihan pintaan. Myös kasvikset rakastavat jälkimarinointia.