Milloin on halloween 2018?

Milloin on halloween 2018?

Suomessa halloweenin viettoon on monta mahdollista ajankohtaa. Tapojakin on erilaisia, mutta yhteisiin perinteisiin kuuluvat ainakin Yhdysvalloista rantautuneet kurpitsalyhdyt ja naamiaisasuihin pukeutuneet lapset, jotka saattavat huutaa: ”Karkki vai kepponen?”. K-Ruoka suosittelee vastaukseksi ensimmäistä vaihtoehtoa. Böö!

Halloweenia ei ole suomalaisessa almanakassa, mutta totutusti sitä vietetään lokakuun viimeisenä päivänä eli 31.10. Vuonna 2018 halloween osuu siis keskiviikolle.

Euroopassa tutumpi on pyhäinpäivä eli kristillisten pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä, ja sen aattona on myös voitu juhlia halloweenia. Monissa maissa pyhäinpäivää vietetään 1.11., mutta Suomessa päivän ajankohta on liukuva – vuonna 2018 pyhäinpäivä on lauantai 3.11. Pyhäinpäivän aatto eli ”toinen halloween” on siis 2.11. Juhlijoita, vaikkapa karmaisevia zombeja tai pikkunoitia, liikkuu pimenevässä syysillassa varmasti ainakin lauantaina 27.10. sekä viikkoa myöhemmin 3.11.

Mistä tulee nimi halloween?

Halloween juontaa juurensa muinaisten kelttien samhaista, talven alkamisen päivästä, jolloin henkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows’ Eve” eli kaikkien pyhien aatto. Suomeen on vakiintunut sama nimi, vaikka suomenkieliseksi vastineiksi on ehdotettu monenmoisia nimiä, kuten marrasyö, hallainyö, kurpitsajuhla, kekrijuhla ja haamuaatto.

Pikkukeppostelijoita varten varatuista makeisista saa verottaa hiukan myös itselleen, mutta ei kaikkia – ettet vaan joudu kepposen uhriksi!