Suomalainen hävikkitomaattikastike nyt K-ruokakaupoissa

Suomalainen hävikkitomaattikastike nyt K-ruokakaupoissa

Jävla Sås Bolag päätti, että mehukkaita, syömäkelpoisia kotimaisia tomaatteja ei sovi enää heittää biojätteeseen. Silloin alkoi Kaius Gestraniuksen 2017 perustaman Jävla Sås Bolagin yhteistyö Närpes Grönsakerin kanssa. Närpes Grönsaker kasvattaa täydellisiä tomaatteja.

Tai melkein täydellisiä, sillä pieni osa niistä ei kelpaa kaupassa myytäväksi sellaisenaan kokonsa, sävynsä tai muotonsa vuoksi. Näistä hyljeksityistä tomaateista syntyi viljelijöidenkin onneksi herkku, joka on puuttunut suomalaisesta kotikeittiöstä.

Rumat, oudot, laihat ja läskit tomaatit siirtyvät nyt Närpesin viljelijöiltä Jävla Sås Bolagin tehtaalle. Tomaatinjalostusprosessi on ollut tarkkaan harkittu projekti. Kotimaisen tomaattimurskan kehittäminen on vaatinut hermoja, pitkiä työpäiviä ja monia mielipiteitä. Ihmiset ovat tottuneet esimerkiksi italiaisiin tomaattituotteisiin, eivätkä suomalaiset tomaatit maistu samalta. Gestraniuksen on täytynyt rakastua hieman erilaisen, suomalaisen tomaatin persoonalliseen olemukseen.

Täydellisen, maukkaan ja helppokäyttöisen suomalaisen tomaattikastikkeen kehittäminen on kuitenkin ollut kaiken työn arvoista, sillä tuotantoon päästyään se on vähentänyt konkreettisesti suomalaista elintarvikehävikkiä, eikä erikoisia tomaatteja tarvitse enää kompostoida. Jävla Sås Bolag Tomato Saucen tomaatit eivät ole myöskään koskaan olleet lentokoneessa, toisin kuin vaihtoehtotomaattituotteet, jotka maahantuodaan hyvin kaukaa.

Jävla Sås Bolag Tomato Sauce, kuin myös muut yhtiön tuotteet valmistetaan avainlipputuotteina käsityönä Lappeenrannassa. Ne eivät sisällä makuun tai koostumukseen vaikuttavia lisäaineita. Suomalainen Tomato Sauce on suunniteltu käytettäväksi kuten mikä tahansa muukin tomaattimurska. Monikäyttöisenä se sopii kastikkeeksi, keittoon, pizzakastikkeeksi, pastaan ja vaikka lasagneen. Jävla Sås Bolag Tomato Sauce täydentää laatutietoisia keittiöitä, joissa raaka-aineiden kotimaisuus, eettisyys ja lisäaineettomuus ovat yhteisiä arvoja.