Herkullinen menu tunnelmalliseen pikkujouluun
Julkaistu 5.6.2018K-Citymarket Ruoholahden palvelutiskillä työskentelevä kokki ja restonomi Hanna Vauhkonen kokosi kaupan monipuolisista valikoimista upean pikkujoulumenun.
Pikkujoulun vietto on hyvä syy koota ystävät, työkaverit ja tutut pöydän ääreen ja toivottaa hyvää joulun odotusta! Itse valmistetussa pikkujoulumenussa maistuvat joulumaut, mutta perinteinen ensipuraisu varsinaisiin jouluruokiin jätetään jouluaatolle.
Tarjottavia suunnitellessani halusin tuoda pöytään jotain uutta ja vanhaa. Tällä kertaa perinteinen kala korvattiin pikkumustekaloilla ja sinisimpukoilla. Hyödynsin myös Ruoholahden K-Citymarketin tuoretiskien herkullista valikoimaa. Olen löytänyt leikkeletiskiltä taivaallisen makuisen ankanmaksapateen, josta on tullut jo luottoherkkuni.
Itse tehdyissä syötävissä maistuvat joulun maut ja niissä hyödynnetään satokauden parhaimmistoa. Talvikaudesta huolimatta Ruoholahden hedelmä- ja vihannesosasto loistaa kauden hedelmistä ja lähituottajien vehreistä yrteistä. Joulukuun sesonkiin sijoittuvat muun muassa kotimaiset juurekset ja paljon ulkomaisia hedelmiä, kuten persimon ja granaattiomena.
Pikkujoulumenu (neljälle)
- Muikun mätiä ja itse tehtyä näkkileipää
- Mustekalaa ja sinisimpukoita sitruunalla ja yrteillä
- Ankanmaksapateeta ja viikunaa
- Vuohenjuustoa ja granaattiomenansiemeniä sydänsalaatinlehdellä
- Suklaasalamia
- Linnunlaulu-valkohomejuustoa, taateleita ja persimonia
Näkkileipä
3 1/2 dl vettä
1 3/4 dl ruisjauhoja
1 3/4 dl kaurahiutaleita
3/4 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1/2 dl leseitä
3/4 tl suolaa
2 tl fenkolinsiemeniä
1 rkl rypsiöljyä
Sekoita kaikki aineet löysäksi taikinaksi, anna levätä ja turvota hetki. Sivele leivinpaperi öljyllä ja levitä taikina ohueksi levyksi leivinpaperille. Metallisella paistinlastalla on helppo levittää taikina tasaiseksi. Taikinasta tulee pellillinen.
Paista näkkileipää 180-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia, leikkaa leipä sopivan kokoisiin ruutuihin pizzapyörällä. Paista vielä 30 minuuttia, poista leivinpaperi ja kuivata leipiä ritilällä vielä n. 15 minuuttia uuninluukku raollaan, tai kunnes leivät ovat kuivia ja rapeita. Jäähdytä ritilällä.
Muikunmätimousse
100 g ranskankermaa
1,5 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
1/2 sitruunan mehu
3 rkl tillisilppua
1/3 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
4 rkl muikunmätiä
Vatkaa ranskankerma kovaksi vaahdoksi. Lisää piparjuuri, sitruunan mehu ja mausteet ja sekoita. Lisää viimeisenä mäti ja sekoita varovasti. Maista ja mausta lisää tarvittaessa. Nostele valmista moussea näkkileivälle ja koristele tillillä.
Mustekalat ja sinisimpukat
500 g pieniä mustekaloja (baby octopus)
200 g sinisimpukoita (ilman kuorta)
1 sitruunan kuori
1/2 puntti lehtipersiljaa silppuna
2 kpl yksikyntistä valkosipulia
mustapippuria
1 kpl punainen chili, mieto
1 dl oliiviöljyä
Koristeluun:
1/2 puntti lehtipersiljaa silppuna
Anna mustekalojen ja sinisimpukoiden sulaa jääkapissa. Huuhtele mustekalat kylmän veden alla ja katso että mustekalojen päät on puhdistettu. Tarvittaessa poista päät. Valmista marinadi ja lisää äyriäiset. Anna maustua vähintään tunti, voit laittaa maustumaan myös edellisenä iltana. Kuumenna paistinpannu (mieluiten valurautainen) kunnolla kuumaksi ja lisää useammassa erässä valutetut äyriäiset. Tarkoituksena on että äyriäiset kypsyvät nopeasti (n. 5 min) ja saavat hieman väriä. Mustekalat muuttuvat kypsinä hieman punertaviksi ja käpristyvät.
Limeaioli
2 dl valmista Hellman´sin majoneesia
1 kpl limen kuori raasteena ja mehu
ripaus suolaa
Sekoita ainekset ja tarjoile äyriäisten kanssa.
Ankanmaksapateeta ja viikunaa
200 g Cremeux de Canard ankanmaksapateeta (K-citymarket Ruoholahdessa leikkeletiskillä)
4 kpl viikunoita
Laita esille ja nauti.
Vuohenjuustoa ja granaattiomenansiemeniä sydänsalaatinlehdellä
150 g Chavroux vuohenjuustoa
2 kpl gem- eli sydänsalaattia
1 kpl granaattiomena
1/2 dl saksanpähkinöitä
ripaus suolaa ja sokeria
1 tl laadukasta oliiviöljyä
Notkista vuohenjuusto ja mausta se laadukkaalla oliiviöljyllä, ripauksella suolaa ja sokeria. Poista salaatista uloimmat lehdet ja leikkaa kanta pois. Granaattiomenan siementen poistamiseen on monta tapaa. Tässä videossa on yksi helpoista tavoista poistaa siemenet. Kokoa salaatin lehdille lusikallinen vuohenjuustoa ja laita päälle muutama granaattiomenan siemen sekä saksanpähkinä.
Suklaasalami
250 g tummaa suklaata
100 g voita
1/2 dl Pirkka marja-gojimarjasekoitus
1/2 dl kuivattua aprikoosia
4 kpl LU Bastogne -keksejä
1 dl Pirkka, pähkinäsekoitus
0,5 dl saksanpähkinöitä
0,5 tl suolaa
1 rkl Amaretto-likööriä tai tummaa rommia
tomusokeria
Lisäksi foliota
Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Sekoita sulanut massa hyvin sekaisin. Pilko kuivatut marjat, aprikoosit ja pähkinät karkeaksi rouheeksi. Murenna kolme keksiä miltei jauhoksi ja jätä yksi vähän isommiksi paloiksi. Lisää marjat, aprikoosit, pähkinät, suola ja Amaretto suklaa-voimassaan ja sekoita. Maista. Aseta hyvin sekoitettu massa folion päälle pötköksi ja muotoile folion avulla lisää. Kääri pötkö rullaksi ja laita jääkaappiin kovettumaan puoleksi tunniksi. Ota jähmettynyt ”salami” ja pyöritä tomusokerissa. Leikkaa viipaleiksi ja laita tarjolle.
Linnunlaulu-valkohomejuustoa, taateleita ja persimonia
1 kpl Helsingin meijeriliikkeen Linnunlaulu-valkohomejuustoa
100 g tuoreita taateleita
2 kpl persimoneja
Nosta juusto huoneen lämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua. Poista taateleista kivi. Kuori persimonit ja leikkaa paloiksi.
Vinkki: kypsän persimonin tunnistat sen punertavasta väristä ja pehmeästä hedelmälihasta. Kypsän hedelmän pinnassa on myös usein ruskeita pilkkuja.