Joulukuusen valinta

Joulukuusen valinta

Joulun tunnelman tuo aidon joulukuusen tuoksu. Näin valitset kotiisi parhaan kuusen ja saat sen kestämään mahdollisimman pitkään.

Aito joulukuusi on edelleen suomalaisten suosikki. Joka vuosi pystytetään noin 1,5 miljoonaa joulukuusta, joista yli miljoona on Suomessa viljeltyjä metsäkuusia. Metsäkuusen lisäksi Suomessa viljellään serbiankuusia (omorika) ja mustakuusia. Omasta tai suvun metsästä haetaan noin 300 000 kuusta, noin 150 000 tuodaan ulkomailta, lähinnä Tanskasta.

Itse kaadettu kuusi

Jos aiot kaataa kuusen itse, älä lähde metsään liian aikaisin. Kaadettu kuusi säilyy muutaman viikon ulkotiloissa pystyasennossa. Mitä lyhyempi säilytysaika, sen tuoreempi kuusi. Muista, että tarvitset aina maanomistajan luvan kuusen kaatoon.

Sulata hitaasti

Älä vie kuusta lämpimään sisätilaan, ennen kuin se on sulanut. Anna jäisen ja lumisen kuusen sulaa hitaasti muutaman vuorokauden ajan niin, että tyvi on kylmää vettä sisältävässä ämpärissä. Suihkuttele neulastoja kylmällä vedellä, ettei kuusi pääse kuivumaan sulatuksen aikana.

Sahaa imupinta

Ravistele sulaneesta kuusesta roskat ja irtoneulaset. Sahaa rungosta kolmen sentin mittainen kiekko, niin saat tyveen tuoreen imupinnan. Älä poista tyvestä kuorta, se auttaa kuusta pysymään tuoreena.

Muista kastella

Valitse kuuselle sellainen paikka, missä ei ole lähellä lämpöpatteria tai takkaa. Aseta kuusi jalkaan ja täytä jalka vedellä. Hanki tukeva kuusenjalka, johon mahtuu vettä. Ensimmäisten päivien aikana kuusi juo paljon. Huolehdi, ettei kuusi pääse kuivumaan. Jos tyven solukko kuivuu, kuusi ei enää pysty imemään vettä ja neulaset karisevat.

Viljelty kuusi

Suomessa viljellyt kuuset on kasvatettu lähellä ja lähes ilman kasvinsuojeluaineita. Ne kasvatetaan usein vanhoilla pelloilla tai joutomailla, ja samalle paikalle istutetaan aina uusi puu. Joulukuusiksi istutettavat puut kasvattavat tiheän, säännöllisen kartiomaisen latvuksen, kun niitä leikataan säännöllisesti.

Suomalaisen metsäkuusen neulaset ovat tummanvihreitä ja pisteleviä. Se tuoksuu voimakkaasti. Serbiankuusen neulaset ovat tummanvihreitä ja pehmeitä. Oikein hoidettuna se pitää neulaset tavallista metsäkuusta paremmin. Tuoksu on lähes olematon. Mustakuusen neulaset ovat sinivihreät ja pehmeän pistelemättömät. Myös mustakuusi pitää neulasensa oikein hoidettuna pitkään.

Kuljetus kotiin

Kuusikauppiaat pakkaavat kuusen pyydettäessä verkkoon, jolloin se on helppo kuljettaa auton katolla tai peräkärryssä. Monet kuusikauppiaat hoitavat myös kuljetuksen erillistä maksua vastaan.

Viljellyn kuusen imupinta sahataan samalla tavalla kuin itse kaadetun kuusen. Myös muut hoito-ohjeet pätevät kaikkiin joulukuusilajeihin.

Anna kuusen asettua hetki ennen koristelua. Täältä löydät ideoita koristeluun ja askarteluun.

Kuusen poisvienti

Kun joulun aika on ohi, kuusi alkaa väistämättä karistaa neulasiaan. Ulosvienti onnistuu helpoiten, kun kuusen kietaisee vanhaan lakanaan ennen ulosviemistä. Kuusen voi pilkkoa oksasaksilla pienemmäksi ja kuljettaa paperisäkissä ulos. Kuusen voi myös polttaa takassa tai hakettaa ja kompostoida hakkeena. Hyviä oksia voi vielä käyttää kasvien talvisuojina.

Ota selvää, onko taloyhtiöilläsi määrätty paikka, johon joulukuusen voi viedä. Suurimmissa kaupungeissa joulukuuset kuljetetaan keskitetysti pois kiinteistöiltä maksutta joulun jälkeen, ja Sortti-asemilla ne otetaan vastaan maksutta tammikuussa. Tarkista asia paikkakuntasi jäteyhtiöstä. Kuusista tehdään biojätteen käsittelylaitoksessa haketta, jota käytetään tukiaineena biojätteen kompostoinnissa.