Joulu
Joulumakkara

Joulumakkara

Makkara kuuluu monen jouluun erottamattomasti, viimeistään joulusaunan lauteilla. Toinen haluaa tehdä sen itse, toinen taas ostaa valmiina. 

Ennen vanhaan jouluposusta tehtiin makkaraa

Entisaikaan kun jokaisessa talossa oli oma joulupossu, oli tapana että joulupöytään teurastettava sika käytettiin hyödyksi viimeistä elintä myöten. Siksi monen mielestä joulumakkaraan kuuluvat olennaisesti sisäelimet: sydäntä, kieltä ja palleaa. Siasta saatiin myös makkaran kuorena toimiva suoli. Erityisesti Varsinais-Suomessa joulumakkara ei ole oikeanlaista ilman ohraryynejä. 

Joulumakkarassa maistuvat joulun mausteet

Perinteisestä makkarasta joulumakkara eroaa myös mausteisuudessa - joulumakkaraan voi sujauttaa jouluista makua antamaan joulun ajan mausteita tai vaikkapa rusinoita. Myös hirvestä tai lampaasta syntyy erinomainen makkara jouluksi.

Jos makkaran teko ei ole tuttua, katso parhaat vinkkimme! Joulumakkaran kanssa maistuu tietysti itse tehty sinappi.