Joulun mausteet

Joulun mausteet

Päivitetty 22.5.2018

Piparkakkujen tuoksu, höyryävä mausteinen glögi ja kanelitujaus riisipuuron päällä. Tuoksut tekevät joulun tunnelman eikä mausteissa kannata säästellä.

Tänä jouluna maustetaan uusiksi niin kalaruoat, laatikot, juomat kuin joululeivätkin. Kokeile sahramia silliin ja kanelia kurpitsalaatikkoon. Jauha maustepippuria joululeipään ja ripottele kuminaa kinkun kuorrutteeseen. Lisää ideoita löydät K-Ruoan reseptihausta.

Mustapippuri

Yksi maailman käytetyimmistä mausteista on aromaattinen ja lempeän tulinen mustapippuri. Se sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon, myös jälkiruokiin, kuten jouluun hyvin sopiviin punaviiniviikunoihin. Mustapippuri maustaa niin joulun juureskiusauksen kuin appelsiinimarinoidun possunfileen sekä myös lahjaksi sopivan karpalochutneyn

Kurkuma

Kauniin keltainen ja voimakkaasti värjäävä kurkuma on tämän hetken hittimauste, jolla uskotaan olevan myös paljon positiivisia vaikutuksia terveyteen. Kurkuma antaa värin currymausteseoksiin ja sitä käytetään muutenkin paljon aasialaisissa ruoissa. Nykyään kaupoista löytää myös tuoretta kurkumanjuurta kuivatun jauheen lisäksi. Kokeile valmistaa kurkumajuuresta trendikäs kurkumalatte tai värjää sillä munatoti keltaiseksi.

Laakerinlehti

Yleensä kuivattuna käytettävä laakerinlehti on suosittu mauste varsinkin ranskalaisessa keittiössä. Keittojen, patojen ja liemien maustaja on tuttu näky myös marinadeissa ja etikkasäilykkeissä. Jouluna voimakkaan makuista laakerinlehteä käytetään silleihin, kuten lasimestarin silliin ja inkiväärisilliin. Kokeile maustaa sillä myös siideriglögi.

Maustepippuri

Maustepippuri on itse asiassa maustepippuripuun kuivattu hedelmä eikä pippuri ollenkaan. Sen tunnistettava maku sopii hyvin porsaanlihalle ja jauheliharuoille. Sitä laitetaan ripaus jopa piparkakkuihin. Kokonaiset pippurit maustavat liemiä, keittoja ja etikkasäilykkeitä. Joulupöydässä maustepippuri maistuu karjalanpaistissa, lanttulaatikossa, lipeäkalassa ja silleissä, mutta sitä kannattaa ripauttaa myös sienisalaattiin. Se sopii upeasti myös karpaloisiin ja kinuskisiin jälkiruokiin.

Fenkoli

Myös fenkoli on tuttu maku joulupataleivässä. Se muistuttaa vahvasti lakritsia. Maustefenkolin siemenet sopivat mainiosti myös kalakeittoon ja kasvisruokiin sekä kurkkusäilykkeiden mausteeksi. Kokeile fenkolinsiemeniä myös pikkuleivissä tai kurpitsalaatikossa.

Kumina

Suomessa laajalti viljelty kumina on klassinen näkkileipien, mausteleipien ja keksien mauste. Se sopii loistavasti myös kaaliruokien, kuten kukkakaali-parsakaaligratiinin, sekä lammasruokien, kuten taateli-lammaspadan mausteeksi. Kasvissyöjien joulupöytään sopii hyvin kuminalla maustettu sitruunainen härkistagine. Kokeile aromaattista kuminaa myös avokadon, sitrusten ja äyriäisten kaveriksi. Älä sekoita kuminaa juustokuminaan, eli jeeraan, joka on hyvin erimakuinen mauste.

Anis Voimakas, mutta makeahko anis maustaa niin leivät kuin kasvis- ja äyriäisruoat. Se on tyypillinen joululimpun mauste, mutta kokeile sitä myös mustikan kaverina esimerkiksi mustikkamockatailissa. Aniksesta käytetään mausteena sen siemenet.

Sahrami

Maailman kalleimpana mausteena tunnettu sahrami on maustesahramin kuivatuista luoteista koostuva mauste. Se tuo ruokiin, leivonnaisiin ja juomiin kauniin keltaisen värin ja miedon kukkaisen maun. Sahrami on tärkeä mauste luciapullissa, mutta se sopii erinomaisesti myös erilaisiin kalakeittoihin. Joulun alkuruokapöytään sopii lohipastrami ja sahramikastike. Tänä jouluna myös silli maustetaan sahramilla.

Tähtianis

Tähtianiksen kauniissa kuivatuissa hedelmissä on tavanomaista anista voimakkaampi ja lakritsaisempi maku, eikä ruoan maustamiseen tarvita montaa kappaletta. Se on kiinalaisissa ruoissa paljon käytetty mauste, joka sopii myös vaalealle lihalle, hilloihin ja kuumiin juomiin. Kokeile vaikka tähtianiksella maustettua ginger ale -glögiä tai verigreippicurdia. Joulukinkun sijaan voit tänä jouluna herkutella aasialaishenkisessä mausteliemessä hautuneella possulla.

Muskotti­päh­kinä

Muskottipähkinä on muskottipuun siemenistä jauhettu mauste. Jouluruuista muskottipähkinä maistuu esimerkiksi porkkanalaatikossa. Se sopii myös esimerkiksi suklaajälkiruokiin ja leivonnaisiin. Kokeile joulupöytään lempeän mausteista kasvisstruudelia. Muskottipähkinä maustaa myös jouluisen taatelihillon.

Vaniljatanko

Ihastuttavalta tuoksuva vaniljatanko on orkideoihin kuuluvan vaniljaköynnöksen kotahedelmä, jota käytetään lähinnä makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Kokeile joulun herkullisinta jälkiruokaa, riisipuurobrûléeta tai mausta ruskistettu voi yllättävästi vaniljalla. Saman vaniljatangon voi käyttää useampaan otteeseen, huuhtele ja kuivaa se käytön jälkeen odottamaan seuraavaa kertaa.

Neilikka

Voimakkaan makuinen neilikka on itseasiassa trooppisen puun kuivattu kukannuppu. Kokonaiset neilikat ovat perinteinen joulukinkun koriste ja niitä käytetään myös kuumien juomien, kuten vaalean omenaglögin sekä liemien ja silli-, silakka- ja etikkasäilykkeiden maustamiseen. Jauhettu neilikka maustaa piparkakkuja ja maustekakkuja. Se sopii myös joululimppuihin, kuten portterileipään.

Kardemumma

Pullataikinan vakiomauste kardemumma on paljon monipuolisempi mauste, kuin yleensä luullaan. Intialaisessa keittiössä kardemumman siemeniä käytetään paljon, ja se on tärkeä osa garam masala -mausteseosta. Joulun aikaan kardemumma maustaa mm. sokerihuurretut pekaanipähkinät, teeglögin ja jouluaterian alkuruoaksi sopivan lanttusosekeiton. Kokeile jauhettua kardemummaa myös joulukinkun kuorrutukseen

Kaneli

Korvapuustien, kakkujen ja riisipuuron maustaja mutta sopii myös suolaisiin ruokiin, kuten bataattilaatikkoon ja paahdettuun palsternakkasalaattiin. Kanelia saadaan kanelipuun kuoresta jauhamalla ja sitä myydään myös tankoina. Kanelitangolla voi maustaa vaikkapa glögimausteisen kastikkeen joulukinkulle tai joulusillin.

Inkivääri

Kuivattu ja jauhettu inkiväärin juurta käytetään mm. piparkakkujenmaustekakkujen ja omenaleivonnaisten mausteena. Se sopii hyvin myös porsaanlihalle sekä aasialaisiin ruokiin. Inkivääri sopii tuoreena tai kuivattuna joulun juomiin, kokeile vaikka inkivääriglögiä.

Pomeranssi, jauhettu

Vahvasti appelsiininkuorelta maistuva pomeranssi on tyypillinen joulun mauste, jota käytetään piparkakkuihin, maustekakkuihin, ruokaleipiin ja kuumiin juomiin, kuten glögiin. Pomeranssi on sitruspuu, josta käytetään pomeranssihedelmän kuivattu ja jauhettu kuori.