Joulun makuja maailmalta

Joulun makuja maailmalta

Stollen, jouluhalko, jouluvanukas... Siinä on herkkua kerrakseen, mutta mistä maista jouluiset jälkiruoat ovatkaan peräisin? Entä saavatko paastoa viettävät puolalaiset herkutella jouluaattona?

Lapsille kerrotaan joulupukin rientävän poroineen kaikkien maailman lasten luo. Joulu on kuitenkin länsimainen perinne, jota ei vietetä kaikkialla. Esimerkiksi monissa Aasian maissa joulua ei perinteisesti ole vietetty lainkaan. Tunnetko eri maiden jouluherkut?

Saksalainen jouluruoka: Tunnelmaa joulutoreilta

Saksan joulutorit ovat Euroopan kuuluisimpia. Pienistä torimökeistä voi ostaa kuumaa glühweinia eli hehkuviiniä, käsinkoristeltuja piparkakkuja sekä marsipaanimakeisia. Lisäksi kuivahedelmiä, manteleita ja pähkinää sisältävä stollen eli saksalainen joulupulla on suosittu jouluherkku. Valmista joulupöytään joulutoreilta tuttuja kanelisia hasselpähkinäkeksejä.

Saksan eri osissa nautitaan hyvinkin erilaisia jouluruokia. Yleisimmin joulupöytään kuitenkin katetaan hanhipaistia kaalilisäkkeen ja perunoiden kanssa.

Ranskalainen jouluruoka: Herkkusuille hanhenmaksaa

Kulinaristeina tunnetut ranskalaiset kattavat joulupöytäänsä kalkkunaa, hanhea, hanhenmaksaa, kastanjoita sekä erilaisia mereneläviä. Jälkiruokapöytään puolestaan leivotaan Bûche de Noël eli jouluhalko. Suklainen kääretorttu saa nimensä halkoa muistuttavasta muodostaan.

Iso-Britannia ja Yhdysvallat: Kalkkunaa juhlapöytään

Britit ovat tunnettuja kalkkunastaan, joka nautitaan paistettujen perunoiden, kastikkeen ja ruusukaalin kera. Nappaa vaikutteita myös omaan joulupöytääsi ruusukaalipannun muodossa. Harva britti voisi kuvitella jouluaan ilman hedelmistä ja brandysta valmistettua jouluvanukasta.

Yhdysvalloissa kiitospäivä on joulua suurempi juhla. Sekä marraskuun lopussa vietettävänä juhlapyhänä että jouluna pöytään katetaan täytettyä kalkkunaa makeiden perunoiden ja karpalokastikkeen kera. Juhla-ateria päätetään makealla kurpitsapiiraalla. Lisäksi nautitaan kuumaa munatotia.

Italialainen jouluruoka: Pitkän kaavan mukaan

Italiassa perheet kokoontuvat syömään yhdessä pitkän kaavan mukaan, eikä jouluruokailu ole tässä asiassa poikkeus. Joulumenu vaihtelee hieman maakunnan mukaan, mutta tarjolla on usein monia erilaisia annoksia. Alkuruokana tarjotaan erilaisia kinkkuja, kalaruokia, pastoja ja piirakoita kuten kuten italialaista joulupiirakkaa Pasticcio di Natalea. Pääruokana on usein keittoja, salaatteja ja liharuokia tai kalaa. Jälkiruoaksi tarjotaan juustolautanen, hedelmiä, mantelileivonnaisia ja kakkuja.

Ruotsin jouluruoka: Melkein kuin meillä

Ruotsalainen joulumenu on hyvin samanlainen kuin meillä Suomessa. Kinkku lienee ruotsalaisten joulusuosikki, mutta laatikoiden sijaan joulupöydässä korostuvat lohi ja sillit, lihapullat ja prinssinakit, punajuurisalaatti sekä janssoninkiusaus.

Virolainen jouluruoka: Tuttuja antimia pöydässä

Virossa sekä lämpimät että kylmät ruoat tarjoillaan samaan aikaan. Pöytään katetaan muun muassa hanhea, hapankaalia, lihahyytelöä, keitettyä kieltä ja verimakkaraa. Näiden lisäksi tarjoillaan suomalaisille tutumpia herkkuja, kuten rosollia, sillisalaattia ja silakoita.

Jälkiruokapöydässä on pipareiden ohella toscaisia uuniomenoita ja puolukkaista rahkakakkua.

Puolalainen jouluruoka: Paaston aika

Puolassa paastotaan jouluna. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ruokaa olisi niukasti. Ruokaa on päin vastoin yltäkylläisesti, mutta lihaa ei tarjoilla missään muodossa. Puolalainen joulu onkin tunnettu keitoistaan: sieni-, kala- ja punajuurikeitot ovat tärkeässä roolissa. Myös karppia tarjoillaan eri muodoissa. Jälkiruokana on suomalaisillekin tuttua luumukiisseliä.

Venäläinen jouluruoka: Blinejä ja majoneesisalaattia

Venäläiset viettävät joulua vasta tammikuussa, loppiaisen aikaan. Joulumenuun saatetaan koota blinejä täytteineen, kaviaaria, tuhtia olivier-majoneesisalaattia, stroganoffia ja valkosipuliperunoita. Lahjat eivät venäläiseen jouluun kuulu, ne annetaan jo uutenavuotena.