Yleensä joulupöydän pääosassa on kinkku, mutta nyt on tarjolla monia muitakin kiinnostavia vaihtoehtoja juhlapöydän keskipisteeksi: vegaanivaihtoehdot kasvisstruudeli ja Härkis-tagine, poron ulkofilee ja katajanmarjoilla maustettu broileri, täytetty kalkkuna ja karitsan paahtopaisti sekä vaihtoehdoksi possun ystäville mehevä porsaan kylkirulla ja mausteliemessä haudutettu possunfilee. Esimerkiksi pistaasilla ja viikunalla täytetty porsaankylki kääritään meheväksi joulupaketiksi, joka mahtuu kypsymään pienessäkin uunissa. Isossa uunissa kylkirullia voi paistaa kaksi kerralla.
Kokonainen kana ja kalkkuna valmistuvat helposti uunissa. Kalkkuna sopii erityisen hyvin salaatteihin tai appelsiinilla maustettuina uunirullina.
Jos kinkku kuitenkin kuuluu jouluun, tarjoa sen korvikkeena kasvisvaihtoehtoa, seitankinkkua. Vegaanisen seitankinkun voi valmistaa esimerkiksi vehnägluteiinijauhoista, kikhernejauhoista, mausteista, vedestä ja öljystä. Taikinamassa muotoillaan ja kypsennetään uunissa paistamalla. Seitankinkun voi tarjota tavallisen kinkun tapaan sinapin kera.
Joulun vegeherkkuja
Katso alta kootut reseptit kinkkua korvaamaan. Tutustu myös joulun kasvisvaihtoehtoihin, vegaanin jouluruokiin ja lukemattomiin joululaatikoihin.