Mistä tulevat joulutähtien hintaerot?

Mistä tulevat joulutähtien hintaerot?

Päivitetty 22.5.2018

Joulutähti on yksi joulun ajan kauneimmista kukista. Se sopii esille laitettavaksi sellaisenaan tai asetelmien osana.  Joulutähti on oiva koriste myös joulupöytään, sillä se on lähes tuoksuton. Kaupassa voit törmätä myös monen eri hintaluokan joulutähtiin, mutta miten joulutähdet sitten eroavat toisistaan?

Tarjolla on monen kokoisia ja näköisiä joulutähtiä: Voit valita onko joulutähtesi yksilatvainen vai monilatvainen, onko se pieni, keskikokoinen vai suuri. S-kokoinen joulutähti on korkeudeltaan ja halkaisijaltaan 15 - 20 cm, kun näyttävän XL-kokoisen monilatvaisen joulutähden kukinnon halkaisija voi olla jopa 40 cm.

Joulutähden ominaisuudet vaikuttavat sen tarvitsemaan kasvuaikaan, kasvin vaatiman ruukun kokoon sekä pinta-alaan, minkä se tarvitsee kasvaakseen oikeaan kokoonsa. Esimerkiksi yksilatvaisen s-kokoisen joulutähden kasvuaika on 11 viikkoa, kun XL-kokoisella monilatvaisella joulutähdellä se on jopa kymmenen viikkoa enemmän. Kasvin vaatima kasvupinta-ala on lisäksi XL-kokoisella joulutähdellä kolminkertainen S-kokoiseen verrattuna. Näiden tekijöiden vuoksi myös joulutähtien hinnat voivat vaihdella paljonkin.

K-kauppojen valikoimista löydät joulutähdet useassa eri kokoluokassa: näyttävän XL-kokoisen monilatvaisen joulutähden, kauniin M-kokoisen monilatvaisen joulutähden sekä edullisen S-kokoisen yksilatvaisen joulutähden. Näistä jokainen on huolella kasvatettu tuomaan iloa kotiisi.

Kuvassa Keskon joulutähtivalikoima. Kaikki Keskon joulutähdet ovat Suomessa kasvatettuja.

Kuvan joulutähti 1. on S-kokoinen yksilatvainen joulutähti. Tällainen on esimerkiksi Reilun kaupan joulutähti. Sen korkeus ja latvuksen halkaisija on 15 - 20 cm ja kasvatusaika 11 viikkoa. Sen ruukun halkaisija on 10 cm ja neliölle mahtuu kasvamaan 34 joulutähteä.

Joulutähti 2. on monilatvainen M-kokoinen joulutähti.  Esimerkiksi Pirkka joulutähti edustaa tätä kokoluokkaa. Sen korkeus ja latvuksen halkaisija on 20 – 25 cm ja sitä kasvatetaan 16 viikkoa. Suuremman kokonsa vuoksi se tarvitsee myös enemmän kasvatuspinta-alaa ja neliöllä mahtuu kasvamaan 18 M-kokoista joulutähteä.

Joulutähti 3. on näyttävä XL-kokoinen monilatvainen joulutähti, joka on kooltaan reilusti kanssatähtiään suurempi. Sen korkeus ja latvuksen halkaisija on peräti 30 – 40 cm ja ruukun halkaisija on jo 11 – 13 cm. XL-kokoinen joulutähti vaatii myös runsaammin kasvatuspinta-alaa ja neliölle mahtuu kasvamaan ainoastaan 10 kasvia.