Joulu
Kasvisproteiinit joulupöytään: poimi vaihtoehdot kinkulle

Kasvisproteiinit joulupöytään: poimi vaihtoehdot kinkulle

Veget joulukarkelot ihanan helposti: nappaa mainiot kasviproteiinit kaupasta joulupöytään!

Kinkuttaako? Esittelyssä kunkut vegekinkut

Seitankinkkua ei tarvitse vaivata itse, sillä kaupasta löytyy fantastisia valmiita vaihtoehtoja. Jos seitan ei ole raaka-aineena vielä tuttu, niin tuote valmistetaan vehnägluteenista. Seitan on koostumukseltaan lihaisan kiinteää ja sitkeää. Seitania voi marinoida ja ja se kestää hyvin hauduttamista ja paistamista.

Vegekinkku kaipaa usein kaverikseen jotakin kastiketta: tykkäätkö sinä enemmän ruskeasta kastikkeesta vai kylmästä kermaviilityylisestä soosista? Jos kaipaat lisämakua, vegekinkun voi halutessaan kuorruttaa vaikka sinappihunnulla tai omalla lempparilla kinkkukuorrutteellaan. Sitten vain pöydän ääreen popsimaan.

Muu Juhlarulla (800 g) on soikea vehnäproteiini- ja hernepohjainen vegepaisti, jossa on kauniina yksityiskohtana kinkkurullista tuttu verkko ympärillä. Pötkylä tuoksuu hieman makkaralta. Maku on mieto ja rakenne sileä ja pehmeän kiinteä. Rulla maistuu mainiolta sinapin kanssa haarukoituna. Juhlarullaa kypsennetään 150 asteisessa uunissa 1 tunti 40 minuuttia ja se saa uunissa kauniin ruskean pinnan. Verkko ja kalvo poistetaan ennen rullan leikkaamista paloiksi ja pintaan jää verkosta hauska kuvio.

Vegem seitankinkussa (550 g) on kauttaaltaan kaunis korppujauhokuorrute. Vehnägluteeni- ja kikhernejauhopohjainen pötkö on valmis syötäväksi sellaisenaan tai sen voi lämmittää. Tuotteessa on kivasti suutuntumaa, ja kuori maistuu ihanasti makealle sinapille. Maku on mukavan mausteinen: tästä seitankinkusta löytyy nimittäin pippuria, jeeraa, korianteria, kardemummaa, muskottipähkinää, neilikkaa, savupaprikaa, pomeranssia ja siirappia.

Papu jouluseitan (600 g) on silti näistä vegekinkuista mausteisin. Tässä uutuusseitanissa on kunnolla makua, vähän jopa poltetta ja pötkön pinta paistuu mukavan rapeaksi. Mausteista löytyy mm. inkivääriä, kuminaa, korianteria, kanelia, paprikaa, sipulia, valkosipulia ja jopa laventelia! Tosi kiva rakenne on juuri sopivasti pureksittava. Vehnägluteeni- ja kikhernejauhopohjainen tuote on kypsä ja valmis syötäväksi ihan sellaisenaan, mutta sen voi lämmittää 150-asteisessa uunissa 40 minuuttia ja vaikka kuorruttaa halutessaan joulukinkun tavoin.

Muhkea Vöner Jouluvarras (1 kg) on taattua vöneriä: siinä on miellyttävä, sopivan sitkas purutuntuma ja hyvät joulumausteet. Mukana mausteissa on myös sinappia, karamellisoitua sokeria ja savusuolaa. Pakkauksessa on ohje karpalo-appelsiiniglaseerattuun jouluvartaaseen ja vinkki perinteiseen sinappi-korppujauhokuorrutukseen. Jouluvarrasta paistetaan 200-asteisessa uunissa 1 ½ tuntia.

Kinkun tilalle kävisi myös villi kortti eli Poutun Muu muureke (800 g). Tuote on hernepohjainen, hämmentävän paljon lihamurekkeelta näyttävä tanko. Muureke kypsennetään rasiassaan 150-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia ja kiinteä, kauniin ruskeaksi paistunut tuote on helppo siirtää halutessaan juhlavampaan tarjoiluastiaan. Kasvismurekkeesta löytyy kunnolla umamin makua ja tuoksua. Rakenne on pehmoinen, mehevä ja lihamureketta muistuttava. Oheen sopii vaikkapa kananmunakastike.

Pouttu Muu Juhlarulla kypsä 600g - kuva

Pouttu Muu Juhlarulla kypsä 600g

Katso lisää ›

Vegem Seitankunkku 550g - kuva

Vegem Seitankunkku 550g

Katso lisää ›

Papu jouluseitan 600g - kuva

Papu jouluseitan 600g

Katso lisää ›

Vöner varras original 1kg - kuva

Vöner varras original 1kg

Katso lisää ›

Pouttu Muu Muureke 800g - kuva

Pouttu Muu Muureke 800g

Katso lisää ›

Kuuluvatko pyörykät joulupöytäänne?

Jos normaalisti kypsennät kasvispullat mikrossa, juhlavoita pyöryköitä paistamalla ne joulupöytään öljyssä pannulla. Pullat muuntuvat myös pikaisesti ylelliseksi cocktailpalaksi, kun nostat pallerot tarjoilulautaselle, annostelet jokaisen päälle nokareen smetanaa tai vegaanista fraichea ja koristelet puolukoilla ja timjamilla.

VegMe vegobullar pikkupullat (300 g) kuumennetaan 200-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia tai pannulla keskilämmöllä 7 minuuttia, kunnes pallerot ovat lämpimiä ja kullanruskeita. Soijapavuista valmistetut pikkupullat sisältävät myös gluteenitonta kauraa ja makua antaa savustettu vesi. Pujottele pikkupullat sopivat cocktailtikkuihin kasvisten kanssa ja napostele glögin kaverina.

Leivon leipomon Boltsi original (230 g) kaura-siemenpyörykät ovat lisäaineettomia muhkeita palleroita. Vegepullat sisältävät täysjyväkauraa ja auringonkukan-, pellavan- ja kurpitsansiemeniä ja niissä on siksi miellyttävä, jopa vähän rouskuva rakenne. Tuhdit pullat vievät takuulla nälän, kokeile vaikka tomaattipastassa, johon sujautat vähän piparimaustetta.

Beanit Härkis pyörykät (250 g) ovat erityisen maukkaita pannulla rapeaksi paistettuna. Tiiviissä ja kiinteissä pyöryköissä on napakka rakenne. Mieto ja miellyttävä maku sopii monien lisukkeiden ja kastikkeiden seuraksi: testaa näitä pullasia vaikkapa teriyakisoosiin kastettuna.

VegMe pikkupullat 300g - kuva

VegMe pikkupullat 300g

Katso lisää ›

Leivon Boltsi kaura-siemenpyörykkä 230g original - kuva

Leivon Boltsi kaura-siemenpyörykkä 230g original

Katso lisää ›

Beanit Härkis original härkäpapupyörykkä 250g - kuva

Beanit Härkis original härkäpapupyörykkä 250g

Katso lisää ›

Joulumakkaraa vegesti

Eikö joulu tule ilman joulumakkaraa? Mistä tahansa vegenakista tulee joulumakkara, kun popsit sen jouluisissa tunnelmissa. Vegemakkaran kaveriksi sopii mainiosti vaikkapa hapankaali, punakaalimuhennos, perunasalaatti tai lantusta tehty muusi. Äläkä toki unohda joulusinappia!

Auringonkukansiemen- ja herneproteiinista valmistettu VegMe grillkorv kasvismakkara (350 g/5 kpl) on rakenteeltaan tasainen ja maultaan lempeä eli sopii täydellisesti perinteisen lenkin ystävälle vaikkapa joulusaunan lauteille. Jos sinun joulumakkarasi on aina mausteinen, saman sarjan VegMe chorizo (350 g/5 kpl) on kivan tuhti ja tulinen. Kuoreton makkara saa makua kylmäsavustetusta vedestä ja fermentoidusta sipulista. Kuumenna VegMe-makkaroita 3-4 minuuttia esimerkiksi pannulla paistamalla. Voit tarjota makkarat juhlapöydässä vaikkapa vartaisiin rosmariinin ja appelsiinilohkojen kanssa pujoteltuna.

Hernepohjainen Muu kasvinakki (200 g) on maustettu paprikalla, korianterilla ja savulla. Kuumat nakit ja kylmä pottusalaatti ovat uudenvuoden herkkuruoka, mutta sama setti maistuu mainiosti myös joulupäivien nopeana iltapalana. Tai miten olisi kaneliripauksella maustettu nakkikastike joulukiireiden keskellä?

Jos nakit ja makkarat eivät ole juttusi, niin miten olisi suloiset pienet SoFine chicken style tofuvartaat (150 g)? Vartaat paistuvat pannulla kuudessa minuutissa pinnalta mukavan rapeiksi. Rakenne on kiinteä ja maku mieto, broilerin tyylinen. Näitä kannattaa testata, vaikka et olisi tofun ystävä, sillä vartaat eivät ole kovin tofumaisia, vaikka ne onkin tehty tofusta. Näitä voisi marinoida vaikkapa kanelisella bbq-kastikkeella tai dippailla hummukseen.

VegMe kasvismakkara 350g - kuva

VegMe kasvismakkara 350g

Katso lisää ›

VegMe chorizo 350g - kuva

VegMe chorizo 350g

Katso lisää ›

Pouttu Muu kasvinakki original 200g - kuva

Pouttu Muu kasvinakki original 200g

Katso lisää ›

SoFine Tofu soijavartaat 150g - kuva

SoFine Tofu soijavartaat 150g

Katso lisää ›