Joulun parhaat lanttulaatikot

Joulun parhaat lanttulaatikot

Päivitetty 5.11.2018

Joulupöytään rouhea, perinteinen vai helppo valmis-soseesta valmistettu lanttulaatikko? Meiltä löydät reseptit joulun maukkaimpien lanttulaatikoiden valmistukseen.

Lanttulaatikko joulupöytään

Lanttulaatikon voi valmistaa itse kuorituista, keitetyistä ja soseutetuista lantuista tai oikaista käyttämällä valmista Pirkan luomu lanttusosetta. Lanttulaatikon valmistuksessa tarvitaan lanttusoseen lisäksi korppujauhoja, kermaa, siirappia ja kananmunia sekä mausteiksi valkopippuria ja suolaa. Oman maun mukaan sekaan voi lisätä esimerkiksi ripauksen inkivääriä tai kanelia.

Rouhea, perinteinen vai helppo lanttulaatikko?

Rouheassa lanttulaatikossa on mukana rapeiksi paahtuneita leivän paloja. Helpon lanttulaatikon valmistuksessa ensin turvotetaan korppujauhot kermalla, minkä jälkeen kaikki ainekset sekoitetaan yhteen ja kaadetaan uunivuokaan paistamista vasten. Perinteisen lanttulaatikon valmistaminen ei myöskään ole vaikeaa, vaikka aikaa se vie jonkin verran.

Lanttulaatikon paistoaika

Lanttulaatikon paistoaika vaihtelee tunnista pariin tuntiin riippuen muun muassa lanttulaatikon koosta, uunista ja vuoasta. Lanttulaatikko on valmis, kun se on muuttunut hieman tummemmaksi ja joululaatikon pinta on muuttunut rapeaksi. Paistolämpötila vaihtelee reseptin mukaan 150 asteesta 175 asteeseen. Rouheaa lanttulaatikkoa paistetaan kovemmassa, 200 asteen lämpötilassa vain 20 minuuttia.

Lanttulaatikon pakastaminen

Lanttulaatikko on helppo jouluruoka siitä, että sen voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen pakastimeen joulua odottamaan. Lanttulaatikko säilyttää hyvin makunsa ja koostumuksensa myös sulattamisen jälkeen. Lanttulaatikko kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin jouluaattoa edeltävänä päivänä, mikäli aattona on tarkoitus lanttulaatikkoa nauttia. Kerran sulatettua lanttulaatikkoa ei saa pakastaa uudelleen.

Lanttulaatikon tuunaus

Anna oman kädenjälkesi näkyä myös valmiina ostetussa lanttulaatikossa! Lanttulaatikon mausteiksi sopivat erinomaisesti inkivääri, neilikka, kardemunna ja maustepippuri. Myös piparkakkumausteseos tuo pirteän maun joululaatikkoon. Ennen laatikon lämmittämistä päälle voi ripotella korppujauhoja tai mantelilastuja.